Българите смятат, че служителите от държавните ведомства, МВР и съдебната система трябва сами да се осигуряват за здраве върху реалните си доходи - така мислят три четвърти от анкетираните от "Алфа Рисърч" 1031 души. 

Сондажът е направен в периода април-май. 8% са отговорили отрицателно. С по-малко поддръжници - 57 процента, е идеята държавата да плаща 8% вноска за здраве за деца, пенсионери и учащите се, а не наполовина, както е в момента. 

В същото време 71 на сто от българите не приемат увеличението на здравната вноска над сегашните 8 на сто като мярка за дофинансиране на системата. 

Резултатите от анкетата идват в момент, в който институциите не могат да се разберат за актуализацията на бюджета на здравната каса, а прогнозният дефицит на НЗОК към края на годината се очаква да е поне 328 млн. лв. 

Здравеопазването се възприема като най-важен национален приоритет, за който не се отделят необходимите средства и който се намира в лошо състояние, показват данните на "Алфа Рисърч". 70% от запитаните определят състоянието на сектора като "лошо" или "много лошо", за 26% то е нито добро, нито лошо и само 4% го определят като по-скоро добро.

Здравната система се радва на одобрението на едва 0.1 процента от българите. 61 на сто смятат, че високите разходи на семействата за лекарства е един от най-сериозните проблеми на системата. 

Въпреки че медикаментите в България са най-евтините в Евросъюза, българите поемат от джоба си 56% от стойността на лечението си. За 41 на сто от запитаните проблем е лошото състояние на болниците.