Социалните партньори подкрепиха необходимостта от актуализация на бюджета вчера след над два часа дебати в Националния съвет за тристранно сътрудничество, но демонстрираха различие относно разпределението на средствата по отделните мерки.

Единствено КРИБ, която се смята за бизнес организацията на ГЕРБ, се обяви против, защото актуализацията не била обсъдена публично и е непрозрачна. Нямало график кога и как ще се разплаща държавата с бизнеса, а даваната статистика за дефицити, излишъци, невърнат ДДС, дългове на държавата и т.н. била много разнопосочна.

При дебатите вчера за пореден път стана ясно, че бизнесът и синдикатите няма да изгладят позициите си по съществени въпроси, като минималната заплата и допълнителните социални плащания, за които пак ще трябва да се вземат политически решения.

Синдикатите продължиха да настояват за коледни добавки за пенсионерите, допълнителна подкрепа на безработните с минимално обезщетение, които са над половината от всички, увеличение на минималната заплата още от октомври.

Бизнесът настоява, че парите трябва да отидат за развитие на икономиката и повече работни места. Според председателя на АИКБ Васил Велев при дефлация има минимален ръст на икономиката и няма икономически аргументи за нов ръст на минималната заплата. Той поиска също да бъдат по-прозрачно разписани поне част от нещата, за които ще бъдат изхарчени допълнителните над 270 млн. лв. за непредвидени разходи.

Социалният министър Хасан Адемов на практика подкрепи работодателите, като обяви, че от 196 000 работещи на минимална заплата 160 000 са в частния сектор и трябва да се внимава с тази мярка да не влоши ситуацията на пазара на труда в регионите с висока безработица. Той подчерта, че допълнителните средства за социални дейности от 41 млн. лв. са за дофинансиране на законово регламентирани плащания на държавата, които не са били разчетени правилно.