Само 12% от заетите в земеделието се осигуряват, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). 

Последното преброяване на земеделските стопанства в България показва, че техният брой е над 370 хиляди, като в тях са заети близо 750 хиляди души. 

По-голямата част от хората в сектора обаче или работят на временен трудов договор, или по устни договорки, а браншът редовно присъства във всички статистики, свързани със сивата икономика. Данните бяха изнесени в края на миналата седмица по време на дискусия за заетостта в земеделието.

Тази тревожна тенденция притеснява и земеделските фирми. Една от причините, според Асоциация "Биопродукти", е, че селскостопанските производители са били изключени като възможни работодатели от всички активни мерки на пазара на труда, от националните програми за заетост, както и от програма "Развитие на човешките ресурси". 

От асоциацията са изпратили писмо до социалния министър Хасан Адемов, с което призовават държавата да вземе спешни мерки по въпроса.

"Изключително полезна за нашите членове беше програмата "От социални помощи към заетост", тъй като повечето от нашите членове - физически лица или фирми земеделски производители - се нуждаят именно от нискоквалифицирана работна ръка за сезонна заетост", пише в писмото председателят на асоциацията Веселина Ралчева.

От социалното министерство също определят недекларирания труд като проблем номер 1 в земеделието. Според заместник-социалния министър Росица Янкова много българи от селските райони работят нелегално в Гърция, а се връщат у нас само за да получат помощите си за безработица.