Графикът за отпуските, по който от средата на 2010 г. сме длъжни да излизаме в платена почивка, на практика ще остане задължителен, стана ясно вчера.

Въпреки обещанията на социалния министър Тотю Младенов и на зам.-шефката на социалната комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова да се създаде възможност той да се променя, това няма как да стане, защото те категорично смятат да регламентират подобен вариант само в наредбата за отпуските.

Според Ангелова не е проблем в нея да се запише, че работодателят е длъжен да променя графика по искане на работника, защото законите дават общите текстове, а всички допълнителни детайли се регламентират в наредбите.

В закона за нормативните актове обаче е записано, че ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт, в случая Кодекса на труда. А в него е регламентирано, че работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика.

В нито един друг вариант не се предвижда задължение работодателят да пуска служителите си в отпуск. Ако задължението на работодателя да променя графика се регламентира само в наредбата, но не и в КТ, служителите нямат никакъв шанс в съда при дело срещу отказ да бъдат пуснати в отпуск в друго време. За това предупреди преди седмица депутатът от ДПС Хасан Адемов.

От Българската търговско промишлена палата също излязоха със становище, че възможността графикът да се променя трябва да залегне в трудовия кодекс, иначе работодателите не са длъжни да го правят.

Юристите на бизнес организацията смятат също, че новият ред създава прекалено много допълнителна административна тежест без реален ефект.

Останалите поправки за ползването на невзетите почивни дни се очаква да се гласуват от парламента идната седмица.