От догодина пациентите може да имат по-гъвкав достъп до лечение. Хората, които ходят директно при специалист без талон от личния лекар и си плащат, да имат право да получават от лекаря направления за изследвания, консултации и прием в болница, покрити от здравната каса, иска Българският лекарски съюз.

За целта обаче специалистът трябва да има договор с НЗОК, а пациентът - платени здравни вноски. В момента, за да получи безплатни изследвания или да има право на прием в болница по линия на касата, пациентът трябва да ги получи от специалист, при който е отишъл с направление от личния лекар. На хората, платили кеш, специалистите нямат право да назначават каквито и да било услуги, покрити от касата.

"Идеята е пациентите да плащат на специалиста толкова, колкото би му платила касата", обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Ако се приеме предложението на съсловната организация, сумата ще е 25 лв. В момента НЗОК плаща по 15.50 лв. за талон за първичен преглед при специалист и 9 лв. за вторичен. Съотношението първични-вторични прегледи е 1:0.5, т.е. само всеки втори болен има право на безплатна повторна консултация със специалист, но от съюза искат и това да се промени.

В бъдеще пациентите трябва да имат право на втори преглед след всеки първи, а общата цена, която лекарите ще получават за талон, ще е 25 лв. Имаме съгласието на касата за тези промени, твърди Райчинов. Не е ясно обаче какво ще стане с преговорите между касата и лекарския съюз за условията за работа за догодина, тъй като от здравното министерство държат такива да няма, твърди шефът на БЛС.

Идеята на министерството е от догодина болниците да имат глобални бюджети, по които няма да отчитат всеки отделен случай по клинична пътека, а просто ще работят за всеки пациент с колкото пари са нужни, в рамките на фиксираните средства. Така преговори между НЗОК и БЛС не са необходими. Според запознати обаче това е малко вероятно да се случи, тъй като засега искането на МЗ не среща подкрепата на депутатите от ГЕРБ.

Според БЛС догодина в болниците трябва да се запази финансирането от тази - прогнозни бюджети. Те се спускат на 3 месеца, клиниките имат право да прехвърлят пари от едно тримесечие в друго, обясни Райчинов. Освен това на някои от болниците тази година касата увеличи финансирането над предвиденото. Резултатът е намаление на броя на хоспитализациите с 5-7% спрямо миналата година, твърди шефът на БЛС. Според него болниците полека-лека са започнали да покриват дълговете си и на места дори има леко увеличение на заплатите.

Провал

От 1 януари догодина всеки пациент трябва да има електронна здравна карта и задължително да я представя, когато ползва медицинска помощ по линия на здравната каса, гласи настоящият Закон за здравното осигуряване. Текстът е приет през 2009 г. и е предложен от настоящите управляващи. Към момента обаче въвеждането на повсеместни електронни карти е замразено. МЗ предлага този срок да бъде отстранен от закона, каза още Цветан Райчинов.