"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата? - заяви в студиото на Би Ти Ви тази сутрин министърът на здравеопазването професор Анна-Мария Борисова.

Тя напомни, че винаги когато се прави реформа се засягат нечии интереси повече или по-малко и по тази причина има искане за оставки.

Снощи председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов заяви, че няма да се въвеждат 20% допълнително заплащане на здравните услуги.
.
Това решението било взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което са присъствали и министър Анна-Мария Борисова и депутати от парламентарната здравна комисия.

В проекта на концепция за здравеопазването, публикувана на сайта на здравното министерство, пише, че от 2011 г. ще се въведе допълнително заплащане в болничната помощ като то ще бъде разликата в реалната цена на услугата и поеманите от НЗОК средства. Това незабавно прлесдизвика брожение сред хората и в медиите.

Днес министър Борисова обясни, че става дума за доброволен здравноосигурителен фонд и сега се обсъжда дали той ще бъде въведен.

Тя обясни идеята за този фонд така: "Става дума за доброволен здравноосигурителен фонд. Обсъждаме дали е време в България той да бъде въведен. Нещо, което е общоевропейска практика, и почти всички страни в Европа на мен ми е известно, че имат такъв допълнителен фонд.

Ние имаме държавен, задължителен, солидарен фонд. Но този задължителен солидарен фонд е недофинансиран. Така е и в другите страни. И това е наложило над този пакет от държавния фонд да има надграждане и доплащане, за да се преодолее това недофинансиране.

Това именно става с доброволния здравен фонд. Кога един човек ще реши да участва в такъв фонд? - Когато той пожелае. Той е доброволен, както показва името.

Този фонд показва, че този човек се интересува от своето здраве, той е заинтересован, той иска да се грижи допълнително за своето здраве".

По думите й, с подобен фонд всеки ще си направи сметката нужно ли е да влиза в болница. Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано.

За проблема пред социално слабите - как те ще се лекуват, ако не участват в подобен доброволен здравен фонд, министър Борисова обясни, че в болниците ще има представител на съответната институция, която трябва да докаже, че пациентът е социално слаб и няма как да доплати за услугите.

Така представителят на институцията би гарантирал за него, а след това ще трябва да провери дали пациентът наистина е социално слаб. Ако се окаже, че не е, все пак ще трябва да си доплати за лечението.

Според проф. Анна-Мария Борисова още миналата година е трябвало да се остойностят медицинските дейности, но това не се е случило.

"Така че, кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя. По думите й, изказването на премиера за отпадането на доплащането е точно казано, тъй като те не знаят какво ще е остойностяването в бъдеще.

На Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера здравният министърът проф. Борисова представи пред партньорите здравната концепция за реформи. Синдикати и работодатели обявиха, че имат редица забележки по нея. Дебатът ще бъде следващата седмица.

Според министъра на здравеопазването има дълбока заблуда, че ако се реформира системата по-малко ще се харчи.

"Икономия в здравеопазването не може да се прави", категорична бе тя.