В обществото съществува страх от национализация на парите за втора пенсия. Това коментира пред бТВ икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев по повод предлаганите от Министерство на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване, според които бъдещите втори пенсии от частните фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. 

Според финансовия министър Владислав Горанов без този пул може да се окаже, че онези, които живеят по-дълго, може да изчерпят спестяванията си.

Според Петър Ганев обаче не става дума за национализация на средствата за втора пенсия. „Фазата на изплащане от частните фондове не е ясно разписана”, уточни той и обясни, че това, което сега се предлага, зачерква с лекота наследствеността.

„Единственият вариант тази пенсия да се изплаща и да бъде пожизнена, е да вкараме парите в общ пул – може би в същия фонд, може би в друг, и този пул да покрива рисковете”.

По думите на Ганев предлаганите промени провокират недоволство у много хора, тъй като изведнъж пари, които си спестявал, в момента, в който се пенсионираш, влизат в този общ пул и губиш тази наследственост. Ако починеш по-рано, на първата година парите просто изчезват, каза икономистът.

Според него правилното решение е да се даде повече свобода и избор човек сам да каже дали иска тези пари пожизнено или накуп. „Тя е допълваща и е право на всеки да го поиска”, уточни Ганев. Той сподели,  че не се надява на пенсия от НОИ, „защото и в момента годишният дефицит там е по-голям от КТБ – всяка година в НОИ има по едно КТБ. Но за личната си пенсия не съм толкова притеснен, тъй като тя е защитена по Конституция“.

 „Идеята, че някой иска да отнеме правата на наследниците не съществува в този законопроек и на практика унаследяването не отпада. Такива пулове, за каквито се говори, няма”, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Според него е разписана по-широко възможността за създаването на паричен масив в пенсионните фондове, който да може да реши съществуващото противоречие между факта, че пенсиите са едновременно унаследяеми и пожизнени, „т.е. трябва да бъдат осигурени правата на всички наследници, но трябва да бъде осигурена пожизнена пенсия и на този, чиито средства по индивидуалната партида ще приключат, преди той да почине“.

Манолов уточни, че ако човек почине, парите ще отиват при неговите наследници.

Той припомни, че и по сегашния закон пенсионните фондове са длъжни да осигурят резерв за своя сметка, който да покрие плащането на пенсии на хората, чиито партиди се изчерпат, преди да починат и тъй като не са го направили досега, този законопроект ги задължава да го направят.