Гражданите трябва да правят избор "на тъмно" къде да се осигуряват за втора пенсия - в частен пенсионен фонд или в държавното обществено осигуряване (НОИ) и този избор е като лотария. Това обяви омбудсманът Мая Манолова пред БНР.

Граждани са поискали от националния омбудсман да реагира срещу текстовете в Кодекса за социално осигуряване, с които бе въведена възможност хората да избират къде да трупат вноските си за втора пенсия. Текстовете предвиждат възможност на хората да избират дали да се осигуряват допълнително задължително в частно пенсионно дружество или в държавното обществено осигуряване.

Манолова определи законовите текстове като доста несъвършени и посочи, че е налице законова празнота - липсва съществен елемент в субективното право на избор, а именно информираното съгласие като условие за свободен избор.

Чрез правото си на косвена законодателна инициатива омбудсманът ще направи законови предложения парламентът да запълни този правен вакуум. Манолова заяви намерението си да се срещне и със социалния министър Ивайло Калфин. 

Идеята е и държавното, и частното дружество да информират гражданите какво ще получат, като дойде време да се пенсионират. Законовите текстове трябва да позволят на гражданите адекватно да защитят правата си, категорична бе Мая Манолова.