Около два милиона работници мигранти живеят и се трудят в емирството Катар на източния бряг на Арабския полуостров. Те съставляват около 95 процента от цялата работна сила в страната - и са важен фактор за подготовката за Световното първенство по футбол, на което Катар ще бъде домакин през 2022 година.
 
Много от мигрантите строят или поддържат стадиони, работят в хотели, като чистачи или шофьори - при често несигурни условия.
 
Сега Катар вдигна минималната заплата за всички местни и чуждестранни работници на пълен работен ден. Към днешна дата служителите ще получават най-малко около 230 евро на месец.

Това е около 9,58 евро на ден за шестдневната седмица, която е често срещана в много области. От работодателите се изисква също да заплатят и добавки в размер на 70 до 115 евро за храна и жилище на месец или да предоставят на служителите си и двете, предава DPA.

Досега минималната заплата беше 750 риала, около 172 евро на месец. Според Международната организация на труда около 400 000 работници ще бъдат засегнати от увеличението.
 
Катар обяви хода предварително преди месеци. Правозащитната организация Amnesty International вече беше разкритикувала нивото на минималната работна заплата като напълно неадекватно и изрази съмнения, че хората могат да покриват разходите си за живот.
 
Богатата държава от Персийския залив твърди, че минималната заплата е значително по-висока, отколкото в страните, от които идват повечето работници мигранти. Те са предимно от Непал, Бангладеш, Индия и Шри Ланка.
 

istock
istock

Катар твърди също, че е първата държава в региона, която въвежда минимална заплата за всички. Държавата от Персийския залив се надява, че реформите ще я направят привлекателна за инвеститорите.

Какви са минималните заплати в Европа

Правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) документира изостаналите условия на трудовото законодателство в емирството в доклад от август 2020 г. „Десет години след като Катар спечели кандидатурата за световното първенство по футбол през 2022 г., работниците мигранти все още се борят със закъснели, несъществуващи и намалени плащания на заплати“, се казва в анализа. „Чухме за работници, които гладуват поради забавяне на изплащането на заплатите“, се посочва още.
 
Катар е многократно критикуван за неспазването на човешките права в страната. Ето защо монархията обяви различни реформи на пазара на труда от миналата година. Оттогава на чуждестранните работници е разрешено да напускат страната или да сменят работата си без съгласието на работодателя си.

istock
istock

Преди това така наречената система Kafala гарантираше, че работниците мигранти в Катар се третират почти като роби. Служителите нямаха право да напускат страната или да работят в друга компания без разрешението на работодателя. Не им бе позволено без разрешение на работодателя да теглят кредити от банки или да получат шофьорска книжка.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg