Идеята на Комисията за финансов надзор (КФН) да се самоиздържа от такси от надзираваните дружества е на път да се реализира. Това стана ясно от думите на новия председател на институцията Карина Караиванова, която вчера обеща на медиите, че ще работи открито и в диалог.

"В началото сме на законодателна инициатива, според която КФН ще се самоиздържа без субсидия от бюджета. Това е възможно, ако комисията се финансира изцяло от надзорни такси. И след проведени разговори с бизнеса имаме подкрепата им за това", каза Караиванова. Идеята вече била обсъдена с представители на инвестиционните посредници, застрахователните и пенсионните дружества. 

Бюджетът на КФН за 2016 г. е 10.44 млн. лв. Той се формира от три основни източника. 3.2 млн. лева е субсидията, заложена в тазгодишния бюджет. Постъпленията от такси, които КФН събира за издаване на лицензи, разрешителни и т.н., са близо 5 млн. лв. (за 2015 г.). Отделно от глоби се събират още 2.3 млн. лв. 

Ако иска да скъса с бюджетните инжекции, КФН на практика ще трябва да увеличи собствените си приходи, т.е. да вдигне постъпленията от такси с поне 3 млн. лева. Преди десетина дни от Министерството на финансите коментираха, че са запознати с намерението на КФН и че ще го подкрепят, ако поднадзорните дружества са готови да преглътнат вдигането на таксите. 

Реакциите на бизнеса и експертите не са еднозначни. Според анализатори нарастването на административното бреме по принцип е вредно, а значително вдигане на таксите може да доведе до проблеми за някои от по-малките компании. За пенсионните дружества има и друго притеснение, свързано с техните приходи. 

В КФН по-рано имаха намерение да орежат таксите, които компаниите за допълнително пенсионно осигуряване събират от своите клиенти. Според програмата за постепенно намаляване на таксите, ако днес частните пенсионни дружества взимат до 4.5% от всяка вноска, то през 2017 г. процентът трябва да стане 4.25%. През г. 2018 ще паднат до 4 на сто, за да стигнат до 3.75% през 2019 г. 

За пенсионните дружества ще бъде тежко, но вноските за осигурените няма да се увеличат, те са фиксирани в закона. Това коментира пред "Сега" шефът на асоциацията на частните пенсионни фондове Никола Абаджиев и добавя: "Разговаряхме с ръководството на КФН и подкрепяме постигането на независимостта й. Сега обаче обсъждаме размера на това повишение, трябва да е оптимално". 

"Всички надзорни институции в Европа са независими от правителството и ако КФН иска това, трябва да се самоиздържа. Отдавна искаме независим застрахователен надзор", заяви преди време и председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова пред сп. "Икономист". 

Оценки

За стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества Карина Караиванова каза, че "процесът е в такъв вид, че от наша гледна точка не би следвало да поражда въпроси по отношение на резултатите, които ще бъдат известни до края на годината". Днес КФН ще публикува окончателния списък на компаниите, които ще правят оценките на активите.