Не по-малко от 25 процента реален ръст на средната работна заплата до 2017 г. очаква КНСБ. Минималният ръст може да бъде и двоен в зависимост от инфлацията.

Това каза днес пред журналисти новоизбраният президент на КНСБ Пламен Димитров след закриването на Седмия редовен конгрес на конфедерацията.

Димитров открои някои от икономическите приоритети на синдиката, залегнали в приетата по-рано днес от конгреса програма на КНСБ до 2017 година.

Новата икономическа политика на конфедерацията предполага инвестиции, насочени към водещи индустрии с висока добавена стойност, както и стимулиране на вътрешното потребление чрез ръст на доходите, посочи Димитров.

Той отбеляза, че синдикатът иска всички икономически средства на държавата да могат да гарантират възстановяването на заетостта.

По думите на президента на КНСБ загубените 400 хиляди работни места трябва да
бъдат възстановени в следващите години. Това са по 70 хиляди нови работни места на година, които трябва да бъдат създавани успоредно с ръста на доходите, коментира Димитров.

Според президента на КНСБ страната ни трябва да заложи на нов модел макроикономическа политика, която да се бори със сивата икономика. Необходимо е също КНСБ да убеди обществеността за нуждата от криминализиране на укриването на неплащането на осигурителни вноски, защото това ще вкара стотици милиони, дори милиард в осигурителната система.

В реалния сектор на икономиката трябва да се случи ясното дефиниране на ключовите индустриални сектори, а именно добивната индустрия и енергетиката, металургията и машиностроенето, фармацията и химическата промишленост, селското стопанство, хранителната промишленост и туризма, отбеляза Димитров.

Растежът на икономиката в следващите години трябва да бъде между 3 и 3.5 процента, посочи президентът на КНСБ. Той е на мнение, че такъв растеж би генерирал ръст на пазара на труда между 1.2 и 2 процента и би отворил възможност за ръст на реалните доходи.