Личните ни карти да бъдат използвани и като електронни здравноосигурителни от 2011 година. Така ще бъдат спестени средства от държавната хазна, вместо да се издават съвършено нови електронни здравни карти.

До тази идея стигна вчера междуведомствената комисия, която работи по въвеждане на електронното здравеопазване от няколко месеца, съобщи за „Монитор” нейният член д-р Иван Костов, който е директор на Акушеро-гинекологична болница „Шейново” и председател на фондация „Електронно здравеопазване”.

Напълно възможно е до данните в масива на Националната здравноосигурителна карта, където се съхраняват електронните досиета с медицинските данни за всеки един от нас, да се стига не със специално направена и издадена поименно електронна карта.Чрез нея да се черпят данни или вкарват нови такива, а това да става

чрез MRZ линията в долния край на личните ни карти, разясни д-р Костов.

По думите му така ще се спестят средства не само на държавата за издаването на новия вид документ, но и на гражданите, които трябва да платят такса за него. За пример той посочи Словения, където въвеждането на отделна електронна здравна карта е струвало близо 10 милиона евро.

Лекари от междуведомствената комисия разказаха, че подобна практика ­ личният документ да служи и за здравноосигурителен, има в няколко страни членки на Европейския съюз, сред които са Португалия, Швеция и Дания.

Електронната здравна карта да отключва достъпа до данните на здравноосигуреното лице с негов пръстов отпечатък

 

или да бъде с отделен чип, подобно на депозитните и кредитни карти, обсъждаха още членовете на междуведомствената комисия вчера. Комисията е съставена от представители не само на Министерството на здравеопазването, но и на МВР, на Министерството на транспорта, на Националната здравноосигурителна каса и на неправителствения сектор.

Предвижда се на следващата работна среща на комисията, но не по-късно от средата на месеца, да бъде решено окончателно дали личните ни карти ще станат и здравни, или ще се правят съвършено нови електронни, които ще се издават след Нова година.

Ако се приеме вариант за издаване на здравни карти, те трябва да бъдат въведени от началото на 2011 г. Конкурсът за изработването им ще стартира до края на септември, а картите ще бъдат факт през януари, най-късно през февруари догодина. Това заяви неотдавна здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.

По същото време ще бъдат въведени и електронни рецепти. Чрез тях ще се изписват лекарствата, които се отпускат напълно безплатно или с намаление от здравната каса. За OTC препаратите, както се наричат във фармацията хапчетата, отпускани без специални рецепти, няма да се изисква електронна карта.

По думите на проф. Борисова здравната карта ще съдържа информация кой за какво плаща и ще е ясно движението на всеки един пациент – от прегледа му при личния лекар и изписаните направления за изследвания и консултации със специалист до хоспитализацията му в болница, операциите, които са му вършени там и до лекарствата, с които е лекуван, и дори ефектът от тях.