Очакваме по-бавен ръст на заплатите през тази година, заяви пред БНР Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Според него тенденциите за благосъстоянието на работещите българи са положителни, а покупателната способност на българските заплати се увеличава. 

Проблемът е при групите от населението, които са с фиксирани доходи, като пенсионерите например, посочи икономистът в предаването "Преди всички". Той обясни това с факта, че темпът на нарастване на пенсията няма как да следва темпа на заплатите.

Линията на бедност в България е около 350 лв. на човек, посочи Алексиев. По думите му безработицата в страната е на историческо дъно, но въпросът е, че структурата на безработните е същата като тази от годините преди кризата.

„Тенденциите в България са положителни. За съжаление обаче са изключително неравномерно разпределени не само териториално, но и по отношение на различни слоеве от обществото. Така се получава, че заради провала на публичните политики в ученето през целия живот, реформата на пазара на труда, образователната политика в последните две десетилетия, българските работници не успяват да задържат това темпо, което да им позволи по-бързо да скъсят дистанцията с ЕС“, коментира икономистът и даде пример:

„В ЕС средно над 10% от лицата в работоспособна възраст полагат някакъв тип усилие, за да повишават своята квалификация. В България този дял е 2,5%. Нашата цел беше 5% за 2013 г. Ние много изоставаме и не успяваме да убедим и себе си, че полагаме повече усилия от тези, които искаме да настигнем като заплати“.

„Неблагоприятната позиция преди кризата, последствията от кризата и в последствие бавното възстановяване води до това, че пазарът на труда в някои страни-членки все още е в лошо състояние“, смята Алексиев. Той подчерта, че европейската икономика има цялостни проблеми със своята външна конкурентоспособност заради високите заплати:

„ЕС не е съюз от богати държави, а от много богати държави. Фактът, че ние сме последни в него все пак ни нарежда сред горната третина в света като благосъстояние“.