Кабинетът увеличи линията на бедността със 7 лв. до 321 лв. за догодина. Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище, съобщиха от правителството.

Всъщност линията на бедността се използва най-вече за праг за раздаването на добавки към пенсиите по Коледа и Великден.

Днес например НОИ ще започне да изплаща декемврийските пенсии, като всички възрастни хора с пари до 321 лв. ще получат и по 40 лв. добавка. Това са над 1.2 млн. пенсионери.

Актуализирането на линията на бедност за страната ще отговори на равнището на доходите и структурата на потребление на гражданите, а новият размер гарантира, че минималните жизнени потребности на най-бедната част от населението ще бъдат задоволени, пише в мотивите си социалното министерство.

Ако се приеме новият размер на минималната заплата от 510 лв., най-ниско платените работници ще получават по 396.10 лв. нетен доход, тоест със 75 лв. над линията на бедност. За сравнение при тазгодишното ниво на минималната заплата от 460 лв., заетите на минимална заплата получават с 45 лв. над линията на бедността.