Поисканото от социалния министър Тотю Младенов увеличение на минималната работна заплата за 2011 г. с 30 лв. пак ще е под прага на бедността, алармират синдикатите.

През уикенда Младенов обяви, че ще предложи на Съвета за икономическо развитие към Министерския съвет най-ниското заплащане на труда у нас да се вдигне на 270 лв.

Комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество вече прави изчисления за прага на бедност за догодина.

"Очертава се той да бъде някъде около 231 лв., дори при вземането на най-ниските възможни показатели. Това означава, че за да се покрие, минималната заплата трябва да е 300 лв.", обясни икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

При 270 лв. се покрива сега действащият праг от 211 лв.,тъй като нетното възнаграждение излиза около 212 лв. Докато при 240 лв. чисто се вземат около 189 лв. Срещу брутна заплата от 300 лв. се получават 234 лв.

За изготвяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата през лятото бе сформирана специална работна група между социалните партньори и правителството. Консенсус обаче така и не се постигна. Профсъюзите настояваха чистата заплата да покрива поне прага на бедност. Но работодателите са категорични, че с икономически показател не бива да се решават социални проблеми. Така правителството отново има право да взема политическо решение.

От финансовото министерство вече обявиха чрез краткосрочната си бюджетна прогноза, че смятат до края на мандата на кабинета през 2013 г. доходите да се замразят, за да не се увеличават разходите за труд на бизнеса. От МФ не се ангажираха с коментар по същество - според ведомството този въпрос оставал отворен при обсъждането на бюджета за догодина.

Ефект

Минималната работна заплата е важен фактор при договарянето на минималните осигурителни прагове по икономически дейности идната седмица, тъй като те не бива да падат под нея. Социалният министър Тотю Младенов смята, че увеличението й от 240 лв. на 270 лв. ще донесе в общественото осигуряване с 20 млн. лв. повече, но и ще струва на правителството 25 млн. лв.

Управителят на НОИ Христина Митрева също е на мнение, че минималното заплащане трябва да стане 270 лв. В интервю пред "24 часа" тя лансира и идеята за увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 лв. на 2200 лв. Той е свързан с тавана на пенсиите, който е 35% от него.

Митрева смята още, че през 2011 г. не трябва да се вдига осигурителната тежест заради кризата. А като експерт е доволна, че поне е спряло намалението на вноските.