До средата на ноември ще има яснота дали ще има коледни добавки за пенсионерите. Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов при представянето на Бюджет 2019 пред КНСБ. Той обясни, че още се правят изчисления.

„Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока“, каза министърът.

„Така или иначе, ако се стигне до подобно решение, то трябва да бъде изплатено с пенсиите за декември в началото на месеца“, добави той.

Припомняме, че от 2012 г. насам правителствата всяка година дават коледни и великденски добавки към пенсиите. Средно този непланиран в бюджета разход е около 100 млн. лв. годишно, а най-нискодоходните пенсионери получават около 40 лв.

Горанов определи планираният за следващата година бюджетен дефицит от около 600 млн. лв. като „буфер“.

„Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите, е своеобразен буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Виждате, че стратегията за управление на дълга показва, че до 2021 г. равнището на дълга спрямо БВП ще намалее, достигайки до около 17%, каза министърът. Той добави, че ако следващата година бъдат изпълнени  всички набелязани мерки за подобряване на събираемостта, първите допълнителни приходи ще отидат за погасяване на този дефицит.

Министърът изброи сред заплахите пред икономиката на страната през следващата година „нестандартната геополитическа ситуация“ в контекста на набиращата сила търговската война между Европа, САЩ и Китай, заявката за денонсиране на ядреното споразумение между САЩ и Русия, девалвацията на турската лира и повишението на цените на енергоносителите, което създава инфлационен натиск в краткосрочен план.

„Рисковете са много. Най-малкото заради опита за налагане на мерки за протекционизъм, най-вече от САЩ, и агресивното им провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики“, каза още министър Горанов.