Най-честите нарушения на трудовите права на българите са, че заплатите им често се бавят и също така, че често се остава извънработно време, без да се плаща допълнително за това.

Това сочи извод на доклад на КНСБ за нарушение на правото на труд през 2015 г. Изводите представи на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Докладът е за период от около шест месеца и са ползвани данни на Главната инспекция по труда. Според документа нарушението на права, свързани със здравословни и безопасни условия на труд са 111 895, което е 53 процента от общо констатираните нарушения през 2015 г. 

По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките - 20 500, като са основно в търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

Много са нарушенията, свързани с работното време на персонала - в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг четири. Според Чавдар Христов работното време обективно надхвърля 40-часовата седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

Докладът отчита и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда. Неизплатените суми са 19 милиона лева.

КНСБ иска поне 700 лева заплата за висшист, работещ по специалността си.

Дискриминация по пол и заради синдикална дейност и дори уволнение са сред другите нарушения на труда.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров.