Сериозно намаляване на таксите, които събират сега фондовете за втора пенсия от клиентите си, предлага Комисията за финансов надзор (КФН).

Ако промените в Кодекса за социално осигуряване, които вече бяха одобрени от КФН, не бъдат приети от парламента, това ще доведе до намаляване на натрупаните пари за втора пенсия с 20%, показват разчетите на финансовия надзор. За втора пенсия се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 г. и работещите при тежки условия. Към момента те са 3,3 млн. души.

Според предлаганите изменения до 2016 г. инвестиционната такса трябва да падне от сегашния си 1% на 0,5 на сто, като е предвидено всяка година тя да намалява с 0,1%. Осигурените плащат тази такса на пенсионната си компания за това, че им управлява парите,

без значение дали са на плюс, или на минус

Според сметките на КФН обаче в сегашния си размер тя ще редуцира парите за втора пенсия с 15%.

Средствата по партидите на осигурените за втора пенсия ще отънеят с още 5 на сто, ако се запази сегашният размер на таксата върху всяка вноска. Сега тя е 5% и се предвижда да намалява от 2017 г. - първо на 4%, през 2018 г. - на 3 на сто, за да достигне през 2019 г. 2,5%.

Третата по важност такса, която се отменя, е за смяната на пенсионния фонд, с което секва един доста добър бизнес за осигурителните посредници. Сега при прехвърляне старият фонд събира от клиентите си по 20 лв. Според експертни сметки от 2004 г. насам по тази линия от джобовете на осигурените са излезли над 15 млн. лв. Източници от пенсионните фондове твърдят, че предложението за премахване на таксата за смяна на фонда е дошло от самите тях. То е изпратено от името на асоциацията на пенсионните компании, но под него не са се подписали две от дружествата.

Като цяло от всички такси пенсионните дружества

събират по 60-70 млн. лв. на година

По последни данни на КФН само за първите шест месеца на 2011 г. те са събрали от такси над 36 млн. лв.

Председателят на Асоциацията на пенсионните компании Никола Абаджиев каза, че фондовете не са участвали в разработването на промените в социалния кодекс, но са очаквали, че промените ще са свързани основно с инвестициите. Неофициално шефове на пенсионни компании коментираха, че са били изненадани. Според тях и по-ниските такси ще са достатъчни, за да се издържат дружествата. Те обаче няма да стигнат за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии – въпрос, който още не е изяснен в детайли по отношение на наследяването им.

Друга съществена промяна, предвидена от КФН, е удължаването на периода, за който се определя минималната доходност. Сега този период е 24 месеца, а се предвижда да стане 60 месеца. Освен това се предвижда определянето й да става  не на 3 месеца, както е сега, а на 6. .