Хората, които не са плащали здравни осигуровки, имат шест месеца, за да изчистят задълженията си, натрупани през последните три години. 

Ако не го направят, ще трябва да изплатят натрупаното от началото на здравното осигуряване, тоест, от 2000 година насам. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от здравния министър Петър Москов.

Държавата ще продължи да плаща здравните осигуровки на пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. От хазната, както и досега, ще се плащат и осигуровките на социално слабите. 

За първи път обаче здравното министерство планира да търси доказателства за бедност – дали човекът е на борсата, има ли имоти, извършвал ли е сделки.

С новите текстове в закона се въвеждат още двама представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Този член срещна критики от всички страни в залата. ГЕРБ, АБВ, БСП и ДПС обвиниха Москов, че с това Здравната каса ще се одържави и ще загуби обществената си функция.

"Не че имам нещо против да влязат двама от държавата в надзора на Касата, но така тя от обществена ще стане държавна институция", каза Семир Абу Мелих от името на ГЕРБ. Тунчер Кърджалиев пък обяви проекта за неефективен, нецелесъобразен и граничещ с популизма.

"От 2016 година възстановяването на здравноосигурителни права ще става след изплащане на всички неплатени вноски", обясни Петър Москов. Той не се притеснява от давностния срок за събирането на стари вземания - в различни закони имало предвидени изключения.

Той обяви още, че финансовото и здравното министерства са предприели мерки за изработване на механизъм здравнонеосигурените лица, които нямат статут на социално слаби и държавата не ги осигурява, да могат в районната служба за социално подпомагане да предявят искане за индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата да поеме здравната осигуровка. 

За българите зад граница се търси модел, според който, хората които са се осигурявали в чужбина, да бъдат третирани като осигурени и у нас. 

Предвидено е здравните услуги, за които заплаща Касата да бъдат разделени на основен (спешен) и допълнителен пакет. 

НЗОК ще поема основния пакет на всички здравноосигурени пациенти. Достъпът до допълнителния пакет пък ще може да става или през Касата, или през частните осигурителни фондове. 

Здравнонеосигурените ще имат право само на спешен пакет, докато не си възстановят правата (плащат се дължимите вноски за 3 години назад).

С промените поетапно ще се повишава и осигурителният доход, върху който държавата внася здравни осигуровки за децата пенсионерите и др. Целта е сумата постепенно да се изравни с тази, която плащат самоосигуряващите се, като ще се увеличава с по 5% от догодина.