Държавата ще осигурява полицаи и военни със 7% по-високи вноски за пенсия, но от 2012 г. За това се разбрали социалните партньори в поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера.

Предложението е на бизнеса, понеже в момента пенсиите на държавните служители по сигурността значително надхвърляли вноските, които държавата прави за тях. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал пак от 2012 г. ще се върне и старото правило за изплащане на болничните.

Заради острите реакции на работодателите на извънредното заседание в неделя е отпаднало предложението от 2016 г. да се вдигне с още 2% пенсионната вноска за хората, родени след 1960 г. Тя трябваше да се добави към общия ръст от 1,8%. Бизнесът обаче вече възразява и срещу него, тъй като са отпаднали част от условията им.

Според Велев правителството склонило да плаща

санкции от 20% плюс основния лихвен процент за забавени осигуровки

на своите служители, както това прави в момента бизнесът. Все още не е решено дали криминализирането на укриването им ще се отнася и за самоосигуряващите се, и за работниците. Отхвърлено е обаче искането да си делим по равно с шефовете парите за пенсия. Съотношението си остава 60:40. Вероятно стажът ни ще расте чак от 2015 г. с по 4 месеца на година.

Заради многото спорни въпроси, свързани с Кодекса за социално осигуряване, синдикати и работодатели си дали още една седмица, за да постигнат съгласие по редактирания текст на споразумение, който министър Тотю Младенов им връчил вчера. Новото в него обаче е, че професионалните фондове няма да бъдат одържавявани, коментира Димитър Бранков, зам.-шеф на Българска стопанска камара.

С 1 г. се отлага срокът, след който те ще изплащат пенсии на категорийните работници, но още до 30 юни решението трябва да е ясно. Дотогава ще се знае как да се вдига тяхната възраст и стаж, коментира той.

Бюджетите на здравната каса и НОИ тръгват към Министерския съвет

и парламента, обяви вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след края на заседанието.

Според Васил Велев бизнесът бил против, понеже в тях няма текст, който да дава ясни гаранции, че в здравеопазването наистина ще има реформа.

Според Димитър Бранков от БСК обаче тристранката е само консултативен орган и правителството е в правото си да взема решения и да поема съответната отговорност за тях.