Пенсионирани учители от Ловеч не са получили със задна дата увеличените си от 1 януари заплати, информира БНР. Директори на училища твърдят, че нямат правно основание да изплатят изработеното от преподавателите и липсва нормативна уредба за това.

Преподавателите смятат, че са ощетени и дискриминирани. Казусът засяга стотици пенсионирани учители от цялата страна, както и работещи в образователната система, които са прекратили трудовите си правоотношения по други причини. 

"Синдикатите просто ни предадоха, не знам как са подписали този анекс", казват пенсионирани ловешки преподаватели.

Засегнатите учители са изготвили и колективен граждански иск срещу МОН, за да защитят по съдебен път правата си.

Колко ще взимат учителите за разработен от тях дигителен урок

"Липсва нормативна уредба, по която ние като директори да можем да изплатим тези средства", уточнява директорът на Природо-математическата гимназия в Ловеч Венцислав Георгиев.

Анексът от 10 август, който регламентира увеличението на учителските заплати, не урежда правата на учителите, които са се пенсионирали преди тази дата, смята той.

Търсят се учители по  математика, физика и астрономия.
istock

"Няма разписана методика, по която да бъде направено това", твърди Георгиев. По думите му има парадокс, защото страните, подписали колективен трудов договор, сега излизат с различни становища.  

"Имаме желание, но нека бъде разписано в нормативната уредба как точно да се случи", декларира училищният директор.

"За хората, които работят и след 10 август, няма недоразумения. Синдикатите никого не са предавали", заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа".

Отпускат над 18 млн. лева за транспортните разходи на пътуващи учители

Кодексът на труда визира възможността прекратилите своите трудови правоотношения, да поискат тези суми, които им се дължат, подчерта той. По думите му има тригодишен давностен срок за това.

Те имат право на тези средства и биха могли да ги поискат със заявление до директора, уточни синдикалистът. По думите му, ако директорът откаже, може да се сезира инспекцията по труда.

Немалко директори вече са изплатили тези суми на хора с прекратени трудови правоотношения и нямат никакви съставени актове, настоя той.

"Директорите, където имат възможност, бих ги посъветвал да изплатят тези средства. Директорът сам не може да го реши това. Трябва да е след заявление. Със заповед им изплащат тези средства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg