По една средна работна заплата върху пенсиите си да получават заслужилите певци, актьори и учени, предлага министърът на културата Вежди Рашидов.

Сумите ще се изплащат само на творците, които получат специален орден за заслуги. Очаква се с такъв знак да бъдат удостоени 150 български певци, актьори, спортисти и учени.

По данните на Националния статистически институт средната заплата за второто тримесечие на годината е била 640 лева. Според министър Рашидов парите трябва да компенсират ниските пенсии на заслужилите творци.

Работни групи ще определят критериите, на база на които творците ще получават ордена. Очаква се знакът за заслуги да се връчва от премиера Бойко Борисов.

„Нека се научим да уважаваме себе си! Не да казваме: „българският Майкъл Джексън”. Искам някой ден да има и американски Пешо!", каза Рашидов, аргументирайки предложението си за ордените.

Експертите от работните групи ще проверяват какви осигуровки са внасяли певците и актьорите през годините. По думите на Рашидов размерът на възнаграждението за старост, което тези творци получават, ще се определя именно от осигуровките, които са внасяли през годините.

„Всички са равни пред закона”, коментира Рашидов.