Максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула според ръста на показатели като средната работна заплата, инфлацията и средния осигурителен доход – това предлага Конфедерация на труда „Подкрепа“ на Министерството на финансите, информира БНР.

След среща на бизнеса и синдикатите с участието на премиера Николай Денков беше създадена работна група, която да определи механизъм за актуализиране на максималния осигурителен доход според ясни критерии. 

В бюджета за догодина е заложено той да бъде 3750 лева вместо досегашните 3400. От Конфедерация на труда „Подкрепа“ припомнят, че законовото изискване е максималната пенсия да бъде 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава, че той трябва да достигне 8500 лева. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в следващите пет години. 

Одобриха бюджета за ДОО: Пенсии и заплати скачат с 11% догодина

Затова въпреки че принципното становище на „Подкрепа“ е за премахване на тавана на осигуровките, от синдиката смятат, че ежегодното му увеличаване все пак е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система. И че трябва да се актуализират и размерите на различни обезщетения, например тези за отглеждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния доход на работещите. 

istock
istock

От „Подкрепа“ предлагат няколко варианта на механизъм за нарастването на максималния осигурителен доход. Част от тях предвиждат това да става според коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора – ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели. 

управлението обявиха, че са се договорили да прекратят споровете си около ръководство нова Здравната каса, като поискат оставките и на нейния управител и на избрания вчера подуправител. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg