Директорите на болниците в страната вече могат да спят спокойно. Или поне до следващия месец и влизането в сила на актуализацията на бюджета за 2010 г.

До 1 юли парите на лечебниците ще бъдат изплащани за извършена медицинска дейност. До това половинчато решение достигнаха вчера след близо тричасова среща ръководството на Българския лекарски съюз и НЗОК.

След това обаче болниците пак ще трябва да затягат коланите, защото ще разполагат само с делегираните си бюджети. Това означава, че ако ограничението бъде надхвърлено, болниците сами ще трябва да намерят средства. Касата вече поиска да бъдат прехвърлени допълнителни 220 млн. лв. от резерва в оперативните разходи. Така щяло да се удари още една финансова инжекция на лечебниците.

Според отчетите на здравната каса голяма част от болниците през първите месеци от 2010 г. са надхвърлили разходите си средно месечно с над 19% спрямо миналата година.

Драмата
Казусът със забавянето на парите на болниците се възпламени отново преди няколко дни, когато директори на болници се оплакаха пред лекарския съюз от НЗОК. Те твърдяха, че са били привикани в регионалните каси да подписват насилствено анекси към договорите си от февруари. В тях пишело, че няма да им се изплатят парите, надвишили делегираните бюджети. Кашата стана пълна, а информацията оскъдна.

Здравната реформа, която подхвана още Божидар Нанев, предвиждаше закриване на някои болници и и преструктуриране на звена. Една от целите на мярката беше и промяна на начина на заплащане на лечебниците от НЗОК. Решено беше от тази година здравните заведения да получават точно определени суми, но с опция отчетени от тях допълнителни дейности след проверка да се финансират от НЗОК.

Добра събираемост
В същото време от НАП обявиха, че за първите 4 месеца събираемостта на здравните осигуровки е доста добра. Постъпилата в сметките на агенцията за този период сума е била с 14% повече спрямо същия период на миналата година. Това прави с 50.2 млн. лв. повече. За януари НАП е събрала малко над 103 млн. лв., за февруари - 118.3 млн. лв., а за март - 120.7 млн. лв. Затова депутатите в парламента коментираха, че НЗОК няма причина да забавя парите на болниците, след като отчита преизпълнение на приходи от 41 млн. лв.

Приказки
Заговори се дори за орязване на парите за спешните центрове и психиатриите с 20%, че и с 30%. По-късно обаче новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова отрече тези слухове. Тя категорично заяви, че болници няма да бъдат затваряни и че парите на спешните центрове няма да намалеят. Реформата щяла да бъде по-скоро административна. Неефективните структури в министерството или такива, които изпълняват дублиращи се функции щели да бъда оптимизирани.

Загубени пари?
Къде са 60 млн. лв. от резерва на касата, питат депутати от опозицията. Първо през януари тази година бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев е съобщил, че към 31 декември 2009 г. в сметките на НЗОК в БНБ е имало 860.3 млн. лв., а миналия месец наследникът му министър Анна-Мария Борисова е отговорила на парламентарно питане, че към 31 март т.г. по двете сметки на касата има 800 млн. лв.

От БСП предложиха мистерията да бъде изяснена чрез създаване на парламентарна комисия по случая. Предложението беше отхвърлено. Междувременно от Министерството на финансите съобщиха, че има технически проблем при трансфера от републиканския бюджет към здравната каса. Това е временна ситуация, която щяла да се промени през следващите три месеца.