През юни 2012 година ще  бъде готов законопроектът за създаване на пенсионни  мултифондове. Чрез тях ще се създадат няколко пенсионни продукта - с консервативна, балансирана и с агресивна стратегия за инвестиране,  каза  пред журналисти днес Ангел  Джалъзов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор /КФН/.

Джалъзов се включи в работа на международната конференция "Перспективи за развитие на небанковия финансов сектор".

Ще се търси максимално широк консенсус  каква част от доброволните фондове ще могат да ползват различни стратегии за инвестиране. Темата  ще бъде предмет на широк дебат, който започва на днешната конференция,  добави той.

Пенсионните фондове са едни от основните институционални инвеститори на капиталовия пазар. С мултифондовете  предвиждаме да дадем малко по-широк избор на осигурените лица по отношение на пенсионните схеми, каза Джалъзов. 

Доходността на доброволните  фондове за точно определена година не е толкова важна за хората,  които ще получат пенсия от тях, посочи Джалъзов. Имаше години  като например 2007 година, в която доходността на тези фондове беше 22 процента, а през
следващата те  бяха със загуба приблизително 21 процента. Важна е  пенсията, която се получава, а тя се формира от инвестиция в дълъг период от време, добави Джалъзов. 

В последните години на кризата имаше  спадове в доходността включително на американски и на европейски пенсионни фондове, с нива от 30 процента. Тези спадове в условията на тежка криза са нещо нормално, но пенсионните фондове са дългосрочен
инструмент, каза  Стоян Мавродиев, председател на КФН. Той подчерта, че частните доброволни пенсионни фондове в България управляват добре парите на осигурените лица и водят много консервативна политика  за инвестиции.  

Част от парите на Сребърния фонд могат да  бъдат инвестирани от мултифондовете на Фондовата борса, това зависи от тяхната стратегия, каза Мавродиев. Добрите идеи не  бива да бъдат отлагани заради кризата, колкото по-бавно се правят реформите, като например тази в пенсионната система, толкова по-болезнени са те за хората и за държавата, която ги прави, каза Мавродиев.