Работили сме с 70 часа повече отколкото страните от Скандинавия. Това показват данни на консултантската компания McKinsey & Company за 2017 година.

Основните точки на доклада са свързани с нивото на безработица, с производителността, БВП, както и дигитализацията.

Докладът разделя Стария континент на 3 региона: този на Голямата 5-ца в Европейския съюз, който обхваща страните от Западна и Централна Европа, този на Дигиталните лидери, включващ Скандинавския полуостров, и този на Дигиталните страни, които настигат останалите.

България попада в последната категория и изостава по редица показатели. Преди 2 години българите сме отработили 1 643 часа, докато страните от Севера имат 1 573 отработени часа.

Въпреки това производителността у нас за един час е била едва 22 евро, докато за дигиталните лидери е 64 евро.

По ниво на безработица пък се нареждаме малко след Белгия, Дания, Естония, Финландия, Холандия, Ирландия и Норвегия с 6.2% през 2017 г., когато в другите страни цифрата е била 6.1%.

Според доклада изоставаме от другите европейски страни и по отношение на студентите, завършили математика, инженерство или специалности, свързани с точните науки. На 100 хил. души едва 166 или 3.1% от всички студенти са успешно завършилите у нас през 2016 г., докато във Великобритания и Испания цифрите са 3.6% (303) и 3.9% (226). Най-висок е процентът в Германия – 4.5%.

Положителна тенденция обаче е бързият растеж на дигиталната икономика у нас – за периода 2012-2016 г. тя се е разширила с 8.2%, което е на крачка от дигиталната икономика в Швеция (9.9%). За дигитално изоставащите страни, сред които Полша, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Хърватия, този процент е 6.2%.

Затова и от консултантската компания препоръчват България да се възползва от бързия си растеж, за да настигне Скандинавия. За последните 5 години пазарът у нас е нараснал с близо 2.5 пъти повече отколкото в 5-те най-големи пазара на Европейския съюз (ЕС), заради което България може да претендира за титлата „Дигитален конкурент“.

За да може да настигнем Севера, от компанията препоръчват да се фокусираме върху 5 основни сектора като подобряване на дигиталната инфраструктура и умения, повече инвестиции в дигиталните и „меките“ (бел. авт. като комуникационни, социални умения, работа в екип и емоционална интелигентност) умения на населението.

Други важни точки са използването на по-модерни инструменти в частни и публичния сектор, както и подкрепа на развитието на българската предприемаческа екосистема.