От следващата година ще има нови изисквания за пенсия. Според тях мъжете трябва да имат зад гърба си най-малко 37 години стаж и да са навършили 63 г., а жените да са работили поне 34 години и да са на 60-годишна възраст.

Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, който бе приет вчера на първо четене с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Атака”.

Гласуваните промени бяха определени от мнозинството като старт на реформата в пенсионната система. Те бяха мотивирани с огромния дефицит от над 2 млрд. лв. в сектора. По думите на социалния министър Тотю Младенов благодарение на промените догодина дупката ще намалее с 669 млн. лв.

Според новите правила от 1 януари 2011 г. ще отпадне точковата система за пенсиониране. При сегашния модел бяха необходими 100 точки от стажа и възрастта. В много от случаите хората разполагаха с необходимия сбор, но не и с годините за пенсия.

От другата година обаче дори да са достигнали необходимата възраст те няма да могат да получат пенсия, ако не разполагат и с минимално изискуемия стаж. Навършилите 65 г. пък ще могат да се пенсионират с едва 15 отработени години. Стажът, който трябва да натрупат отгоре, ще може да се купува, но не разсрочено както сега.

С промените се предлага още постепенно увеличаване на стажа с 4 месеца от 2012 г. до достигането на 37 г. за жените и 40 години за мъжете през 2021 г. Оттогава изискуемата възраст ще започне да се увеличава с по 6 месеца на година до достигането на 63 г. за жените през 2026 г. и 65 г. за мъжете през 2024 г.

До 2014 г. работещите тежък труд, като летците и миньорите, ще получават парите си от НОИ, а не от частните професионални фондове.

От 2016 г. ще се вдига с по 6 месеца възрастта за пенсия при 1-ва и 2-ра категория труд.

От 2017 г. тежестта за всяка година стаж ще се увеличи от 1,1 на 1,2, предвиждат още залегналите в КСО промени.