Увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, но няма да реши проблемите на пенсионната система, тъй като няма да промени нейните източници на финансиране.

Това заявиха ръководители на работодателски организации и икономисти, които "Дневник" потърси за коментар по темата. На обратното мнение са синдикатите. "Няма да участваме в разговор за увеличаването на пенсионната възраст", заяви Ася Гонева от КНСБ пред БНТ.

"И увеличаването на възрастта и премахването на тавана на пенсиите са детайли от една система, която не работи", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. "Подобна схема работи добре в страни с повече млади хора и по-малко пенсионери. Когато е обратното, тя фалира, което стана и в България", каза Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество". Според него средства за дългосрочното й поддържането в сегашния й вид може да се намерят само ако всяка година има бюджетни излишъци.

"Дали ще вдигнат възрастта или стажа разлика няма. В направените предложения никъде не виждам възможност за капитализиране на първия стълб, нито за оптимизирането на разходите за администрирането на системата", разкритикува предложенията на консултативния съвет по пенсионната реформа Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. "Целта на предложените идеи е повече хора да останат в системата, за да плащат текущите пенсии. Липсва анализ на истинския проблем, което ме кара да мисля, че реформа няма да има, посочи той.

Според икономистите, за да се реформира системата, трябва да се увеличи вноската в личните пенсионни сметки на работниците в частни фондове - т.нар. втори стълб. Според Георги Ангелов тя трябва да се увеличи двойно и да стане 10%. Това ще осигурява по-високи пенсии, отколкото сегашната система. За сметка на това осигуряването в солидарния стълб трябва да се намали или да се премахне изцяло, смята той. На същото мнение е и Петър Ганев.

"Хората трябва да имат избор колко да внасят и кога да се пенсионират. Така всеки ще вижда какво ще се натрупва в сметката му и ще знае колко ще получава. Така пенсиите няма да зависят от изборите и политическата обстановка, а от това, което всеки е спестил", обясни Ганев. Според Ангелов възможността на хората да контролират пенсионната си политика ще ги стимулира да се осигуряват.

Васил Велев също подкрепи идеята за увеличаване на осигуровките във втория стълб. Според него обаче, ако работещите престанат да внасят в първия стълб, ще възникне проблем с плащането на текущите пенсии. Георги Ангелов обаче коментира, че тази стъпка ще увеличи приходите в държавния бюджета, от който сега се запълва все по-нарастващият дефицит в осигурителната система, тъй като ще намали дела на сивата икономика и ще увеличи приходите от данъци.

Велев отбеляза, че трябва да се премахне забраната средствата от Сребърния фонд да се инвестират в българския капиталов пазар. "В този фонд са събрани пари, но реално няма управителен съвет, който да ги управлява, добави Евгений Иванов. Той добави, че пенсионната системата трябва да е единна, а не тристълбова, и да е основана на капиталови принципи. Работещите сами трябва да решават дали да се осигуряват в ниско- или високорискови фондове. Така те ще получават пенсии до 70-80% от заплатите си, а не 30%, както е сега, добави той.