Равнището на безработицата в еврозоната се повиши през април до исторически максимум от 10.1% от трудоспособното население спрямо 10 на сто през предходния месец, предаде AFP, цитирайки обявените днес данни на Евростат.

През предходните два месеца безработицата се бе задържала на равнище от 10 на сто, като и това равнище не бе достигано дотогава от създаването на еврозоната през 1999 година.

Общо 15.86 млн. души са били без работа в 16-те страни от еврозоната.

В 27-те от ЕС броят на безработните през април е бил 23.31 млн. при непроменено равнище на безработицата в сравнение с март от 9.7%.

Безработицата в България е 8,8 на сто от активното население при средна за Европейския съюз 9,7 на сто.

Според службата в Европейския съюз най-висока е безработицата в Латвия (22,5 на сто), Естония (19,7 на сто) и Испания (19 на сто), а най-ниска в Холандия (4,1 на сто), Австрия (4,9 на сто) и Люксембург (5,4 на сто).  

Същевременно промишленото производство в еврозоната е нараснало през май, но с доста по-слабо темпо в сравнение с април, когато отчете 46-месечен максимум, сочат публикуваните днес данни на проучване, цитирано от Reuters.

Страните от еврозоната и тяхната обща валута попаднаха под ударите заради вълните от несигурност сред инвеститорите, те пък предизвикани от дълговата криза в района и опасенията, че трусовете в Гърция могат да обхванат и други периферни икономики от еврозоната.

Индексът на мениджърите по доставките - Purchasing Managers Index - PMI на европейската компания за финансова информация Markit отчете стойност от 55.8% през май спрямо 57.6 през април.

Май е осмият пореден месец на повишение на индекса над 50.0 пункта, а това равнище е вододел за растежа и свиването. Въпреки това пазарите останаха безразлични към тази новина, отбелязва Reutres.

Засилил се е натискът на разходите заради повишението на цените на суровините, използвани от предприятия, на фона на поевтиняването на еврото.