Увеличението на минималния осигурителен доход в икономическите дейности, в които има споразумение между работодатели и синдикати, върви средно към 4.2%, а не към 7 на сто, както показваха предварителните договорки.

Намалението е заради разбиването на отделни сектори на нови икономически дейности, в които след това е договорен по-малък ръст на праговете, отколкото е бил той в общата дейност, обясниха експерти. Например в добива на неметални материали и суровини и спомагателните дейности в добива първоначалното споразумение е за ръст от 5.1%. В него обаче влиза и добивът на декоративни скални материали, за който след разбивката е договорено увеличение от едва от 3%.

Ръстът на минималния осигурителен доход ще стане 4.2%, ако бъдат разбити дейностите в областта на информационните технологии, информационните услуги и операциите с недвижими имоти. Там засега споразумение няма, но операциите с недвижими имоти искат да се отделят и да договорят запазване на сегашния праг.

По последни данни икономическите дейности, в които се договарят осигурителни прагове, са нараснали от 80 на 85 по време на стартиралите през септември преговори. През 2010 г. те бяха едва 77. Тогава имаше договорка за ръст на осигурителния доход едва в 30 дейности със средно 5.6%, но след това социалният министър Тотю Младенов разпростря това увеличение във всички дейности без споразумение.

Тази година бизнесът настоява да няма административно вдигане на осигурителната тежест, а там, където няма споразумение, да няма и ръст. Аргументите са им, че административното налагане на по-високи осигурителни доходи е довело само до съкращения и фалити на фирми през тази година. Синдикатите са категорични, че Младенов трябва да вдигне осигурителния праг за всички дейности без договорка със средния ръст на споразуменията. Социалният министър обяви, че ще настоява синдикати и работодатели да се разберат.