„284 хил. са семействата, получили подкрепа за отопление през тази година. Те са с 31 хил. повече, в сравнение с миналата година. Най-много са тези, които са получили средства за закупуване на дърва и въглища – 245 хил. домакинства. 29,8 хил. са получили средства, за да могат да платят средствата си за ток. За парно са над 5,1 хил., а за природен газ – около 400 домакинства“, обясни Сачева на изслушването си пред депутатите от парламентарната Комисия по труда и социална политика.

Най-много са одобрените кандидати в областите Пловдив, Благоевград и Враца. Тази година изплащаната сума е 99 лв. на месец, общо 500 лв. са получили домакинствата за целия отоплителен сезон.

Близо 284 000 семейства са получили помощ за отопление през зимата

„След като свърши извънредната епидемична обстановка и обстоятелствата позволяват, ще бъдат направени съответните проверки от колегите от Агенцията за социално подпомагане за начина, по който се изразходват средствата. Ако се установи, че има хора, които са използвали тези пари не за отопление, те ще трябва да върнат сумата и ще бъдат санкционирани – през следващия отоплителен сезон няма да могат да кандидатстват за тази помощ“, обясни още социалният министър.

istock
istock

Тя съобщи, че не очаква извънреден ръст на безработицата. Продължаваме да регистрираме около 1000 – 1100 души на ден, съобщи Сачева. Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мерките 60/40, 80/20 и „Запази ме”.

Държавата е разплатила над 136 млн. лв. на семейства, получили одобрение за подкрепа за отопление през зимния сезон, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

„Мерките, които сме предприели заедно с Министерство на икономиката, са вече на стойност над 1,1 млрд. лева. Това са средства, които са вече разплатени в българския бизнес. Само по мярката 60/40 средствата са около 565 млн. лева към вчерашна дата“, уточни Сачева и увери, че държавата има готовност с 50 млн. по мярката за затворените бизнеси. До края на годината бизнесът ще бъде подпомогнат и с още 200 млн. лева, а за следващата година са предвидени още 300 млн. лева.

„Със сигурност, въпреки тези усилия, вероятно има работодатели, на които мерките не биха могли да им паснат по кройка. Има различни ситуации, различни казуси, но ние правим всичко възможно да запазим поне 350 хил. работни места. В момента не очакваме извънреден ръст на безработицата, но все пак внимателно следим числата. На този етап нямаме покачване за последните няколко дни“, коментира още социалният министър.

Във връзка с предстоящото обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество на промените на поредните промени в Кодекса на труда, Деница Сачева обясни:

„Споделям мнението, че е добре да има твърдо антикризисно законодателство. Когато сравняваме България с Германия, например, там точно това е основната разлика – има постоянно действащо законодателство, което веднага се активира в случай на криза. Втората разлика по отношения на бързината идва от факта, че Германия ползва повече национални средства, за разлика от нас, които ползваме в момента и европейски средства за подкрепа на бизнеса“.

Вижте кои могат да получават по 24 лева на ден от държавата

"Действително има домове за социални грижи, в които условията са крайно неприемливи". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в парламента.

Днес бе оповестен нов доклад на Комитета за борба с изтезанията (CPT) към Съвета на Европа, според който лечението, условията и правните гаранции, предлагани на психиатрични пациенти и жители на социални заведения в България, остават в несъответствие с препоръките на съвета.

"Взели сме решение домовете в Куделин и Говежда да бъдат закрити, а домът в Самуил през следващата година. Докладът на CPT към Съвета на Европа е нещо, за което ние отдавна сме сезирани и правим необходимото", коментира още Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg