Около 670 българки и 20 българи в Гърция са се възползвали от пропуски в осигурителната система на страната и са се домогнали до пенсии в размер до 500 евро на месец, пише гръцкият в. "Вима".

Става дума за мащабна измамна схема, осъществявана в продължение на години във вреда на гръцката осигурителна система и на осигурените, уточнява пред изданието зам.-министърът на труда Йоргос Кутруманис.

"Добре скалъпената измама" от доста време занимавала властите в Гърция и България.

Полицията е разкрила бюра, давали работа на българки в Атина и Солун, като главно условие за наемането им било жените да са около пенсионна възраст, тоест 53-54 години.

В Гърция българките били уреждани на различни работни места - предимно чистачки в хотели, ресторанти и частни фирми.

Същевременно, бюрата по труда заявявали пред властите фалшив адрес за местопребиваването им в съответния гръцки град, лепели им фалшиви осигурителни таксови марки (открита е била и мрежа, която ги е разпространявала) и след едногодишен престой в страната, ги връщали обратно в България.

За всяка доведена в Гърция българска гражданка бюрата по труда са получавали комисиона, достигаща до 10% от заплатата, която жената е вземала.

С 14 години трудов стаж в България (съгласно българското законодателство), когато българките навършвали 55 години, те подавали документи за 500 евро пенсия с мотива, че са работили в Гърция и имат постоянно жилище в страната.

Данните показват, че щетите от тази далавера, нанесени на гръцкия осигурителен институт и на други институции, надхвърлят 3,5 млн. евро годишно, уточнява в. "Вима".

Според изданието за разбиването на тази мрежа гръцкият зам.-министър на труда е работил в тясно сътрудничество с българския си колега, с когото са подписали двустранно споразумение за контрол над неосигурения труд.

Мрежата била разкрита случайно, след като инспектор от осигурителния институт поискал от една българка да обясни как се е осигурявала.

За измамата са били уведомени и представителите на т.нар. тройка - ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които са в Атина, за да проверяват финансовото състояние на Гърция.