Около 600 цивилни и униформени служители ще напуснат структурите на Министерство на отбраната напролет.

Депутатите гласуваха вчера окончателно поправките в закона за отбраната, който влиза в сила от 1 март. До десетина дни ще бъде готов и устройственият правилник на ведомството, в който ще се определят и новите щатове в МО. В момента те са 1400, а се очаква да бъдат намалени на 800.

Военният министър Аню Ангелов на няколко пъти обясняваше, че в страните от НАТО броят на чиновниците е 2% от общата численост на войската. Елементарната сметка сочи, че при армия от 30 000 души чиновниците не трябва да бъдат повече от 600.

Същевременно ще бъдат съкратени и доста военни от ръководствата в щабовете на видовете въоръжени сили - ВВС, ВМС и Сухопътни войски.

"Следващата седмица трябва да кажем колко хора ще останат в администрацията. Сигурно ще трябва да се освободи голям брой военнослужещи", каза вчера зам.-военният министър Валентин Радев. Той повтори, че ведомството няма пари, за да изплати обезщетенията в 45-дневен срок.

При напускане на армията на военните ще бъдат давани първо по 4 заплати, за да си покрият настоящите нужди, а едва след шест месеца ще могат да бъдат дадени и останалите до 20 заплати.

Червеният депутат Ангел Найденов отново се възмути, че депутатите премахнаха текстове, свързани със социалната политика. Президентът Първанов наложи вето именно върху отнемането на възможността военнослужещите да си купуват апартаменти след 15-годишен стаж, както и за изплащането на обезщетенията.

Съпредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев защити отпадането на възможността военните да закупуват апартаменти на преференциални цени с довода, че такъв бонус могат да поискат и служителите на МВР и Министерството на културата.