Да се създадат хранителни банки, чрез които продуктите с изтичащ срок на годност или нарушена опаковка достигат до социално слабите българи. Тази стара идея на бизнеса беше подкрепена вчера от земеделския министър Мирослав Найденов.

По този начин у нас ще се пренесе една хубава традиция от Европа и Америка, а хората с по-малки възможности ще имат достъп до повече храна.

„За да направим повече хора щастливи, всичко, което бъде конфискувано при проверките и проверено след това за безопасност, ще бъде предадено на социалните домове, каза Найденов и уточни, че

16 тона пилешки продукти вчера

са предадени на системата за подпомагане от министър Тотю Младенов.

Хранителните банки позволяват стоки с нарушен търговски вид, но без проблеми по отношение на качеството, както и стоки с изтичащ, но непреминал срок на годност да бъдат предоставени на социално слаби хора, които имат нужда. За целта обаче е необходимо да има конкретна нормативна уредба, от която имат полза преди всичко социално слабите.

Създаването на хранителни банки ще донесе печалба и за всички потребители, защото много от хранителните стоки ще бъдат изтеглени от магазинната мрежа и няма да се задържат там, докато се продадат. Ще има алтернатива за стоките, няма да се изчаква да бъдат бракувани и да се правят допълнителни разходи от бизнеса за тяхното унищожаване.

В тази система няма губещи, категоричен е шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, отдавнашен радетел за реализиране на тази идея. Предложението на бизнеса е

изтеглените от търговската мрежа

хранителни стоки да бъдат освободени от ДДС и да се предоставят безвъзмездно за социалните домове. В момента търговците заплащат ДДС дори и на изтеглените продукти заради изтичащ срок на годност или проблеми с опаковката, макар че трябва да се унищожат.

Създаването на хранителни банки за социално слабите ще бъде обсъдено от правителството, уточни министър Найденов. Очаква се по въпроса да дадат становище финансовото, социалното и земеделското министерства. .