Увеличението на пенсионната осигуровка с 2% ще струва на гражданите и бизнеса малко над 716 млн. лв. за 2 години. Това е записано в мотивите към законопроекта за пенсионната реформа на Министерския съвет. 

Вдигането на вноската за пенсия на два пъти с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. беше предпочетено като по-компромисен вариант от синдикатите и бизнеса вместо предлаганите първоначално 4.5% за 12 години.

Мерките за пенсионната реформа - увеличаване на възрастта за пенсия на 65 г. за мъже и жени, на осигуровката, въвеждане на минимална възраст за служителите от "Сигурност" и др. - няма да елиминират дефицита в НОИ никога, става ясно още от мотивите. От около 2.4 на сто от БВП сега недостигът в държавния фонд ще падне до 0.9% през 2023 г. 

След това обаче отново ще започне да расте и ще стигне 1.2% към 2037 г., тоест половината от сега. 

В момента чистият дефицит на НОИ е над 1.8 млрд. лв., но заедно с вноската на държавата като трети осигурител скача на 4.9 млрд. лв., или близо 52 на сто от всички разходи на държавното обществено осигуряване.

Промените предвиждат и увеличаване на пенсиите чрез по-голяма тежест на коефициента за всяка година осигурителен стаж от 1.1 на 1.5 от 2017 г. Това би увеличило новите пенсии с 25%. Ще се преизчисляват и старите пенсии, което трябва да ги повиши с 40%. Само тази мярка в дългосрочен план ще увеличи разходите на НОИ за пенсии с 1.5% от БВП, изчисляват експертите.

НОИ очаква да спечели малко над 107 млн. лв. догодина от прехвърлянето на вноските за втората пенсия от частните фондове към института. 

Става дума за хората с ранно пенсиониране, които могат да получат парите си за втора пенсия чак след като навършат годините за трета категория. Законопроектът им дава възможност в рамките на една година да прехвърлят партидите си в НОИ и срещу това да вземат с около 28% по-висока пенсия.

 Условието е да са излезли в пенсия преди 1 януари 2016 г. Разходът само за 2016 г. на НОИ тук ще е над 25 млн. лв. и ще се трупа с годините, а прехвърлените пари - еднократно ще са 132 млн. лв.

11 400 българи се очаква да се възползват от новата възможност да излязат в пенсия до 12 месеца преди да навършат необходимата възраст, ако имат стажа. Това ще струва 32 млн. лв. Тяхната пенсия ще се намалява с 0.4% за всеки недостигащ месец стаж. 

Според изчисленията на НОИ от въвеждането на минимална възраст за служителите от сектор "Сигурност" ще се спестят малко над 4 млн. лв. само за догодина. Кабинетът предлага да се въведат 52 г. и 10 месеца за пенсиониране на военни, полицаи и др.