АБВ е против това Прокуратурата да се политизира. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин в предаванто „Здравей, България” по Нова телевизия. Той коментира, че в антикорупционния закон има неща, които са недопустими в една демократична държава. 

„За да се преборим с корупцията, органите трябва да заработят, а не да създадем поредният такъв, който е едноличен. Ние реагирахме още в началото на този законопроект. Меглена Кунева беше наясно, че няма да го подкрепим. Ние имаме принципни възражения. Всяка институция има някакъв начин, по който да бъде контролирана”, обясни Калфин. 

Според него трябва да има ясни определения, които да изясняват какво е корупция. „Трябва да се направи работна група от хора, които виждат проблема и искат да се борят с корупцията. Липсва всяка една институция да има достатъчно контрол и обществен натиск”, допълни Калфин. 

Той уточни, че АБВ има много последователна позиция, но е имало молба от вносителите да помогнат с трима души, които да подкрепят законопроекта. Вицепремиерът подчерта, че от АБВ са против това да има политическа квота, която да блокира прокурорските решения. 

„Имам съмнения, че Конституционния съд ще отговори на идея, а не на текстове. Искаме да направим работеща съдебна система. ГЕРБ се опитва да сглоби различията по някакъв начин”, допълни Калфин. 

Калфин уточни, че най-малко безработни са хората с високо образование, но те пък не работят по специалността си. „Много разчитам на дуалната система. Другият проблем е, че започват трудовия си стаж след 25 години”, посочи той. 

Според него, едно семейство от бежанци не може да се издържа с една минимална заплата. Калфин коментира още, че преди изборите ще влезе в сила невръстните майки да получават ваучери вместо парични помощи. По думите му, тази част от закона ще работи от тази година.