Орден за заслуги вдига музикантските пенсии от Нова година, стана ясно след среща на министъра на културата Вежди Рашидов и шефката на НОИ Христина Митрева със звездите на BG естрадата от близкото минало.

До нея се стигна, след като засегнати певци поискаха намесата на премиера Бойко Борисов, за да им отпуснат пенсии, без да имат необходимия трудов и осигурителен стаж. Борисов заръча на министрите на културата и социалната политика да предложат идеи за решаване на проблема и  обеща нов закон за доказването на стаж при загубени документи.

Разговорът в Министерството на културата вчера продължи час и половина. После Вежди Рашидов оповести, че ще бъде учреден орден за заслуги към националната ни духовност, свързан с изобретения на учени, постижения в спорта, както и тези в културата.

Журналисти не бяха допуснати до сбирката на естрадните дейци с представители на властта. И през затворената врата обаче се чуваше оживена полемика и

от време на време викове и удари по масата

„Малко дискутираме”, поясни министър Рашидов при едно от излизанията си от залата.

След срещата стана ясна и причината за разгорещените страсти. „Щурецът” Кирил Маричков и фронтменът на „Сигнал” Йордан Караджов повдигнали въпроса за хилядите концерти, изнесени от групите им. Поискали и пенсии, адекватни на популярността им. Неотдавна двамата алармираха обществеността, че музикантите и певците получават мизерни пенсии, защото липсват документи за трудовия им стаж, понеже архивът на „Концертна дирекция” бил унищожен.

Истината обаче се оказва малко по-различна, след като думата взел Зафир Николов, оглавявал „Концертна дирекция” от 1986 до 2000 г. „Музикантите и певците, които са били на щат, са осигурени. Онези, които са работили на хонорар – не. Те получаваха хонорарни листове. Удържан им е само данък общ доход. За да получат пенсия,

трябваше да се самоосигуряват, но не го правеха

Те са взели парите, мислели са, че цял живот ще бъдат млади. Затова сега повтарят, че бил изгорял архивът. Нито е изгорял, нито е имало наводнение. Просто не са платили осигуровките си”, каза пред „Монитор“ той.

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева беше категорична, че архив съществува. „И дирекция „Музика”, и бюро „Естрада” са имали правоприемник и техните документи трябва да са в Министерството на културата. Това, че има проблем с документите за доказване на стаж, на осигурителен доход, не е от вчера или от онзи ден. Знаем от 2001-2002 г. и винаги сме обръщали внимание на ръководствата на Министерството на културата”, обясни Митрева.

За разлика от нея министър Рашидов обяви архива за „поизчезнал”. Все пак допусна, че може да съществува дублиращ, но това ще установяват работни групи, които ще работят по всички масиви. „Някои неща трябва да се докажат и чрез съда", добави министърът. Самият той се нае да свидетелства, че „Щурците” са изнасяли концерт на всеки 8 декември по времето, когато той е учел в Художествената академия.

„Става дума за една шепа значими, големи, знакови хора, които формираха физиономията на ХХ век. Хора, които 20, 30 или 40 години са защитавали самочувствието, идентичността на една нация с творчеството и с таланта си.

Днес държавата трябва да има своите лостове, за да може да им осигури самочувствието на старини. Иначе е геноцид", каза Рашидов.

„Не можем да делим хората на интелигенция, учители и останалите. Тези пари, които ще получават допълнително хората на изкуството, не са пенсии. Пенсии се получават за осигуровки.

За НОИ всички лица са равнопоставени

Има много хора, които са работили, осигурявали са се и когато идват за пенсия, не могат да докажат стажа си. Указът за доказване на трудовия стаж от 1961 г. се нуждае от промяна и ще бъде създадена работна група с участието на министерствата на културата, на труда и социалната политика и на правосъдието, така че процедурата да се улесни, да стане по-сигурна и да бъдат подпомогнати хората, които са работили.

Идеята е с трима свидетели да може да се доказва стаж. Другото, което НОИ може да направи, ако разполага с единните  граждански номера на съответните хора, е да се проверят архивите, свързани със Съвета за взаимно осигуряване на членовете кооператори.”