19 249 пенсионери, излезли рано в пенсия - предимно военни и полицаи, са поискали Националният осигурителен институт да им преизчисли държавната пенсия. За целта те са прехвърлили натрупаното по индивидуалните си партиди от частен фонд в НОИ, съобщиха от институцията пред "Сега". 

Данните са към началото на март и от НОИ са преизчислили пенсиите на над 16 хил. души. Едва около 3000 заети българи, родени след 1959 г., са избрали да прекратят осигуряването си във втория стълб и да плащат пълните си осигуровки за пенсия само в НОИ. 

Това е резултатът от първата намеса на финансовия министър Владислав Горанов в осигурителната система. Около половин година след като реално влязоха в сила измененията за възможността на избор на заетите да продължат да се осигуряват в частен фонд или да изберат само НОИ, данните за възползвалите се от избора са повече от скромни. Във втория стълб спестяват около 3.5 млн. души, а натрупаното по партидите им е общо близо 8 млрд. лв.

Средното увеличение на пенсиите на прехвърлилите се пенсионери в НОИ е близо 72 лв. От НОИ не съобщават колко от тези пенсионери не са получили увеличение на пенсията. 

3800 работещи българи, родени след 1959 г., също са избрали да се осигуряват само в НОИ и са прекратили вноските си за втора пенсия в капиталовия стълб. Това сочат последните данни на НАП. 

Хората, които получават минимална или максимална пенсия, няма да получат по-висока пенсия от НОИ, дори и да прехвърлят парите си от частния фонд. Проблемът е, че никой не обяснява това на пенсионерите. Според експертите от НОИ няма как хората да бъдат информирани предварително дали и какво увеличение на пенсията биха получили след прехвърлянето, защото пенсионното производство е сложно и трае 4 месеца. Наскоро омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще предложи законови промени, които да задължат НОИ и частните фондове да информират хората за размера на бъдещата пенсия и от първия, и от втория стълб.

От НАП обаче не уточниха колко от тези хора работят тежък труд и колко са трета категория. Според приетите промени в Кодекса за социално осигуряване миналата година средствата от техните индивидуални партиди трябва да постъпват в Сребърния фонд, за да могат, ако решат да се върнат към капиталовия стълб, да ги получат, но без доходност. Според публикуваните данни от финансовото министерство от декември до края на март във фонда са постъпили общо 210 хил. лв. от вторите пенсии на работещите хора.

За 2016 г. в бюджета на НОИ е заложен приход от 114 млн. лв. от хората, които ще изберат да се осигуряват само в солидарната система. Според депутати от социалната комисия в парламента приходите са значително подценени. Няма оценка на ефекта от тази мярка - как ще се отрази тя на бюджета на Държавното обществено осигуряване в бъдеще. От 1 януари и работещите в първа и втора категория могат да изберат да се осигуряват само в НОИ, но еднократно.

Преди Великден Горанов предложи нова порция изненадващи промени в Кодекса за социално осигуряване, с която иска при навършване на пенсионна възраст парите за втора пенсия да отиват в общ пул, с което да се губи правото на собственост върху тях и съответно - правото на наследяване. И тези предложения са без финансова обосновка и предизвикаха силна критика.