Възстановяване по-евтино здравните си права, ако си платим всички вноски към Националната здравноосигурителна каса до Коледа – 25 декември. За целта ще трябва да внесен 604,80 лева, ако сме прекъснали осигуряването си за три и повече години. 

Дори да сме длъжници на осигурителната институция за десетилетие, ще броим дължимото само за 36 месеца. Ако не сме се осигурявали за по-къс период, ще се издължаваме само за него. Сега

месечната вноска е 16.80 лв.

и е изчислена върху минималната работна заплата.  Това съобщиха от Нацио-налната здравноосигурителна каса. Измененията в Закона за здравното осигуряване вече са публикувани в „Държавен вестник”. 

Според него от 1 януари догодина, ако човек не се е осигурявал години наред, ще трябва да плати минимум за пет години назад, за да бъде лекуван отново безплатно по линия на здравната каса. 

От там припомниха, че ако работодателят не е осигурявал служителите и работниците си, те се считат за здравноосигурени, тъй като пропуснатите вноски не са по тяхна вина. Хората могат да проверят дали са с действащи или с прекъснати права на страницата на НАП, в която се събират вноските.

Болниците ще трябва да лекуват всички заболявания, за които имат специалисти, а не да си избират само най-скъпоплатените клинични пътеки, ако искат да работят по договор с НЗОК. Това приеха депутатите на първо четене с изменение на Закона за лечебните заведения, който дискутираха и гласуваха от късния следобед до вечерта във вторник.

Така ще има ред и равнопоставеност, коментира от парламентарната трибуна здравният министър д-р Петър Москов. Той припомни, че сега маса клиники приемат болни по каса само с нискорискови диагнози, но скъпоплатени терапии. Занапред касата ще решава сама с кои да работи и с кои не.

Въвежда се и задължителна национална здравна карта. В нея ще бъде дадена характеристика не само на населението като демография и заболеваемост, но и

броят и профилите на болниците

колко са лекарите специалисти и джипитата и как те са разпределени във всяка една област и регион. Занапред ще се знае дали в дадено селище има или няма необходимост да бъде разкрита нова болница.

Националната здравна карта ще внесе порядък и устойчивост на системата, каза още д-р Москов. Именно заради много болници парите не достигат, допълни той. Здравният министър посочи, че когато 150 лечебни заведения изписват по по-малко от пет пациента на ден, каквато е световната норма, означава, че дадената болница няма ресурс за излекува болния, натовареността и квалификацията на работещите в нея не е добра.