Всеки десети служител слива отпуската с болничен. Това заяви за „Монитор“ Любомир Левичаров, който е икономически анализатор към Българската търговско-промишлена палата(БТПП ).

Освен загуба на работна сила, порочната практика коствала на компаниите и значителен финансов ресурс, който можел да се пренасочи или към модернизация на производството, или към повишаване квалификацията на персонала.

Според Левичаров придобиването на нови компетенции, свързани с дигитализацията било от изключителна важност. Затова бизнесът настоява за премахване на задълженията на работодателите да плащат първите 3 дни при временна неработоспособност. Проучването на БТПП показва още, че при 8% от фирмите временната неработоспособност водела до пропускане на поръчки.

Освен това практиката ако националните празници са в средата на седмицата да се сливат с почивните дни също продължавала.

Злоупотребите с болнични принудили някои компании да наемат служител, който да отговаря за временната неработоспособност на работниците. В задълженията им влизало той да проверява дали лицето в действителност е под домашно лечение, обяснява Левичаров.

През летните месеци пък служители си взимали средно между 5 и 10 дни отпуска, като най-голям наплив имало през август. При 44% от фирмите почивката не е довела до загуби.