Потребителската такса, която се плаща за преглед при лекар и за престой в болница, да е за всички, обмисля здравното министерство. "Това са част от антикризисните мерки, които предлагаме за обсъждане", обяви министър Божидар Нанев в събота на събора на лекарския съюз.

В момента от таксата, която е 2.40 лв., са освободени деца, бременни, някои групи пациенти като онкоболните. Пенсионерите пък плащат 1 лв., а остатъка се поема от държавата. Затова друг вариант е възрастните да си поемат цялата такса, но тя да не се въвежда за останалите групи. Целта на мярката е да се ограничи потреблението на медицински услуги и изписването на лекарства, плащани от здравната каса.

МЗ обмисля и свободен достъп до специалист, но срещу доплащане от страна на пациента от няколко лева. Така няма да му се налага да иска направление от личния лекар. Талоните от личните лекари за безплатен достъп също ще останат.

Ще се въведе задължителна здравна карта, която да указва какви са потребностите от медицинска помощ - болнична и доболнична, във всеки регион, каза още Нанев. Засега вариантите са два - с картата да се съобразява само здравната каса и да сключва договори само с определения в нея брой лечебни заведения. Другият е изобщо да не може да се открива нова болница там, където според картата няма потребност от такава.

"За здравеопазване трябва да се намерят 220 - 260 млн. лв.", обяви пред лекарския събор премиерът Бойко Борисов, въпреки че от Министерството на финансите смятат, че и в момента 40% от средствата на здравната каса се източват. Лекарите му напомниха, че парите ги има в резерва на НЗОК, но Борисов им отвърна, че те са част от консолидирания държавен бюджет и всъщност ги няма.

"440 млн. лв. за здравеопазване сме дали до 24 март, на 26 март сме наредили още 24 млн. лв.", обяви министър-председателят, забравяйки, че тези пари са от здравните вноски на работещите, а не от държавния бюджет.

"Когато са правили "Белене" и "Цанков камък" и са изтичали пари, вие защо сте мълчали? Защо ме питате мен, защо ме плашите със стачки?", запита Борисов лекарите. Това е третото съсловие след полицаите и журналистите, което премиерът държи отговорно за харчовете на тройната коалиция.

Въпреки това лекарският събор реши на 7 април да се проведат предупредителни протестни действия заради липсата на пари.