Висшият съдебен съвет (ВСС) ще иска увеличаване на заплатите в системата с 12%, съобщи „Сега“. 

На заседанието в четвъртък ще присъства финансовият министър Владислав Горанов. На заседанието ще се обсъжда разчетът на средствата, необходими за повишаването на заплатите.  

За осъществяването на действията е нужно сътрудничеството на Горанов, тъй като в съдебния бюджет няма пари за увеличение на заплатите.

Основно спорът се върти около това кой закон надделява – този на съдебната власт, или този на публичните финанси и дали съветът има привилегията да вземе решение за повишаване на възнагражденията, ако за това няма пари.

Възнагражденията в съдебната са актуализирани последно през  2012г. В момента най-ниската основна заплата е 1546 лв. – толкова е възнаграждението за младши съдиите и прокурорите. Останалите заплати се определят от висшият съдебен съвет.

Ако заплатите в съдебната власт се увеличи с 12%, ще трябват 20 млн.лв. месечно за поддържането на заплатите на магистрати и служители в третата власт.

По закон основното възнаграждение на магистратите, както и на служителите в системата се начислява по 2% за всяка прослужена година, но надбавката не може да надхвърля повече от 40%.

В края на миналата година, въпреки постоянните оплаквания за липсата на пари ВСС поощри всички магистрати, шефове и съдебни служители с по 34.28% от основното възнаграждение. За това се отнеха 6.3 млн.лв. от съдебния бюджет.