Разнопосочните предложения на бизнеса и синдикатите за промените в Кодекса на труда ще обсъжда утре националният съвет за тристранно сътрудничество. Преговорите очевидно няма да са леки, защото партньорите вече остро коментираха предложенията и не изглежда да намират пресечни точки за повечето от тях. От правителството продължават да мълчат по идеите повече от три месеца.

Напълно противоположни са исканията за работното време. Бизнесът иска повече възможности за извънреден труд, който сега с някои изключения е забранен, а синдикатите, обратно, предлагат нови ограничения. Едната тема е сумарното отчитане. При него, вместо да се определя работното време ден за ден и по седмици, се дава право на труд до 12 часа на ден в рамките на 6 месеца. 

БСК предлага този срок да се увеличи на 12 месеца. КНСБ обаче внася текст сумарното отчитане да се ограничи само до фирми с непрекъснато производство. В мотивите си синдикатът посочва, че тази възможност се е превърнала в "универсална врата" за заобикаляне на изискванията за работното време, почивките и т.н. 

КТ "Подкрепа" също има предложения за ограничения - да се въведат твърди почивни дни при такъв режим на работа, работодателят да дава обосновка преди въвеждането му и най-вече да се предвиди допълнително заплащане както тук, така и при работата на смени.

От КНСБ предлагат свой вариант на по-гъвкаво работно време в условията на криза, който едва ли ще се приеме радушно от бизнеса - работодателят да има право да пуска работниците в неплатен отпуск до 3 месеца в годината, но срещу обезщетение от 2/3 от възнаграждението му. 

Отпуските са другата тема, по която бизнес и синдикати трудно ще се разберат. Работодателите например искат да се премахне правото на 40 дни платен годишен отпуск за 2-те години майчинство, докато синдикатите даже предлагат нови възможности - например неплатеният отпуск до 6 месеца за гледане на дете до 8 г. да се превърне в платен. 

Подобна е ситуацията и по отношение на бюрокрацията. Докато бизнесът иска срокът за регистрация на трудовия договор в НАП да се увеличи от 3 на 7 дни и да отпадне задължението да се уведомява Инспекцията по труда при удължаване на работното време, КТ "Подкрепа" предлага нови задължения - за регистрация на правилника за вътрешния трудов ред и вътрешните правила за работната заплата в ГИТ.

На споровете едва ли ще помогнат и взаимните искания за ограничаване правата на другата страна. Докато КНСБ и КТ "Подкрепа" искат по-голямо влияние на синдикатите, работодателите внасят редица искания срещу тях, включително и да отпадне задължението да им предоставят безвъзмездно имоти за профсъюзни функции.

Очаквано синдикатите вече заплашиха с бунтове, ако управляващите застанат на страната на работодателите.