Защо мениджърите в България сменят работата си? По-голяма част от българските мениджъри (39%) сменят работните си места заради възнаграждението. 

След тях се нареждат ръководителите, които сменят работата си поради липса на кариерно развитие, сочи годишното проучване на пазара на човешкия труд и капитал, инициирано за 14-та поредна година от OD&M Consulting.

В изследването са участвали 173 компании, изследвани са над 75 хил. индивидуални пакета възнаграждения. След изследваните сектори са банковия, застрахователния, ИТ, изнесени услуги, производства и други.

Данните от проучването показват още, че в последните две години процентът на хората, които доброволно напускат компанията спрямо средно-списъчния брой персонал е средно 10% и няма тенденция в повишаване или намаляване. 

Причините, поради които хората доброволно напускат работа са заплатата, липсата на кариерно развитие, търсене на нова кариера, натовареността на работното време, емиграция, взаимоотношения с мениджъри и колеги.

През 2015 г. продължава увеличаващата се от 2014 г. тенденция за търсене на начини от страна на работодателите за мотивиране на отделни, ключови за компанията служители. Най-често използваните прийоми са програми за обучение и развитие (39%), възможности за участие в интересни проекти (23%), признание (21%), възможности за кариерно развитие (20%), увеличение на възнаграждението (18%), непарични придобивки (17%).

Предвид концентрацията на бизнес в столицата, традиционно заплатите и бонусите, които получават хората в София са по-високи от тези в провинцията.

Международните компании предлагат по-високи възнаграждения на топ мениджърите си и на своите експерти. Оперативните нива работници са със сходни възнаграждения в българските и международни компании.

Непаричните придобивки са традиционни в последните няколко години, но се прилагат все по-масово от работодателите като начини за стимулиране на служителите. 

Най-разпространени са мобилни телефони (87%), обучения за придобиване на различни умения (84%), профилактични прегледи (75%), ваучери за храна (67%), частно медицинско осигуряване (61%), животозастраховки и застраховки за нетрудоспособност (60%).

Според изследването в поседните четири години средното увеличение на заплатите е около 5%, като ръстът се запазва и през 2015 г. Този процент се предвижда и за 2016 г.