Държавата ще изплаща издръжки на деца, само когато по изпълнително дело се установи, че задължените да ги дават родители нямат доходи и не притежават имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение.

Преди години тези плащания се извършваха основно заради войници или затворници. Сега обаче все по-често има хора, които не плащат издръжки и нямат никакво имущество. Има и случаи обаче родител да представи документ за безработен пред съда и да се измъкне.

Плащането ще става по нови правила и процедури, става ясно от обнародвана изцяло нова наредба, приета от МС.

Парите ще се дават чрез общината по постоянен адрес на детето. Преди това обаче съдебните изпълнители ще трябва да се уверят, че съответното лице не може да плаща издръжка. След това те издават констативен протокол. Към него ще се прилагат копия от документите, удостоверяващи доходите и имущественото състояние на длъжника. Тези документи трябва да са издадени от компетентните органи и лица преди не повече от 6 месеца от датата на съставяне на протокола.

Искането за плащане на издръжката ще се подава писмено до общината, но чрез съответния съдебен изпълнител, при който е образувано изпълнителното дело срещу неплащащия родител. От своя страна, общината ще създава досие, в което ще се съхраняват всички документи, съдържащи информация за получателя на издръжката, за длъжника и за извършените плащания. На всеки 6 месеца съдебният изпълнител ще трябва да проверява дали длъжникът не може вече да плаща. За целта той ще може да иска данни за доходите и имущественото състояние на длъжника от данъчните, НОИ, КАТ, банките, общините, затворите.

Запазва се правилото издръжката да се изплаща в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния за присъдена издръжка, определян ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България. Ако съдът е определил родителят да плаща 200 лв, защото детето има нужда, ако издръжката се плаща от държавата, тя се намалява на 60 лв. Според Семейния кодекс (СК) това е минималният размер. Там е казано, че издръжката не може да е по-малко от една четвърт от минималната заплата, която е 240 лева.

Всички изплатени суми по този ред са за сметка на длъжника. И според Семейния кодекс, и по наредбата той ще е задължен да възстанови платената от държавата издръжка заедно със законната лихва. Държавата се счита за страна по изпълнителното дело. В тези случаи дължимите такси и разноски се събират направо от длъжника.