На фона на тежките дефицити в здравния и републиканския бюджет служителите на НЗОК искат увеличение на заплатите си и даже недоволстват, че то се бави. 

Това стана ясно от съобщение на здравната каса, в което институцията се оплаква, че здравното министерство все още не е публикувало на сайта си предложението на касата да се вдигнат заплатите на държавните служители, които работят в нея. 

Писмото е изпратено до Мирослав Ненков на 31 октомври и оттогава са минали само 5 дни, но касата вече губи търпение, а със случая е занимаван и социалният вицепремиер Йордан Христосков.

От касата обясняват, че увеличението на месечното възнаграждение за труда на служителите й е наложително, тъй като в момента съществуват сериозни диспропорции между възнагражденията на хора, изпълняващи една и съща длъжност. 

Преди 2 седмици синдикатите в НЗОК сигнализираха, че има случаи заплатите на такива служители да се разминават с 1 до 1000 лв. От обясненията им тогава стана ясно, че това не е незаконно и тези разлики са в рамките на позволения по закон диапазон за минималните и максималните заплащания за даден пост и ниво в администрацията. 

Според синдикатите обаче тези изкривявания трябва да се премахнат и да се позволи корекция на индивидуалните заплати. 

И в момента здравната каса може да извърши корекция в индивидуалните заплати, без да иска разрешение от никого, но подобно увеличение може да е със съвсем малка стъпка заради въведените при Симеон Дянков нови правила за заплатите в бюджетната сфера. Според правилата на Дянков заплатите могат да растат при точно определени обстоятелства, след годишна атестация на служителите, като е фиксиран максимален размер на увеличението до 15%. 

Освен че увеличението се прави по общи правила, когато има такива увеличения на индивидуалните заплати след атестация, те задължително се правят за всички служители. Според синдикатите така изкривяванията в заплатите само ще се увеличат. Затова от НЗОК настояват да получат право да увеличат еднократно и явно избирателно индивидуалните заплати, за да компенсират изкривяванията. 

От предложените от НЗОК промени изобщо не става ясно какъв кръг от служители ще засегнат тези индивидуални корекции и на какъв принцип ще се решава кой точно да получи увеличение на индивидуалната заплата заради "несправедливи" разлики. 

От документа се разбира, че за самото увеличение не са необходими допълнителни средства и те ще се осигурят в рамките на сегашния бюджет на НЗОК. Докато твърди, че има пари за заплати, НЗОК продължава да иска средства за втора актуализация на държавния бюджет. Сега се искат 100 млн. лв., но дебатите в парламента още не са започнали. 

Парите този път няма да дойдат от хазната, а от резерва на касата. Заради предната актуализация с 225 млн. лв. обаче бяха намалени бюджетите на всички ведомства. Касата продължава да е длъжник и на болниците. 

Заради това забавяне се водят и дела от няколко болници, като столичната "Св. Анна" дори успя да осъди касата за лихви по просрочени плащания. Вчера НЗОК отново трябваше да решава проблем, свързан с недостиг на пари, само че към аптеките.