Петролът поскъпва с 4% в началото на търговията днес, тъй като драматичните военни сблъсъци между израелските сили и тези на "Хамас" задълбочиха политическата несигурност и нестабилност в Близкия изток - регионът, който е източник на близо около една трета от суровия петрол в света.
 
Към 07.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 3,9% към 87,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 4,05% към 86,15 долара за барел.
 
Този ценови ръст на петрола обърна низходящата тенденция от миналата седмица, когато петролът Брент поевтиня с близо 11%, а американският WTI - с над 8%, отбелязвайки най-голям спад от март насам на фона на опасенията относно високите лихви и тяхното негативно въздействие върху световния икономическия растеж и глобалното търсене на важната енергийна суровина.
 
Последните събития в Израел не представляват непосредствена заплаха за петролните потоци, но има риск конфликтът да прерасне в по-опустошителна прокси война, въвличайки САЩ и Иран, отбелязва агенция Блумбърг. Всякакви евентуални реакции спрямо Техеран на фона на обвинения от Израел, че той е замесен в атаките, може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия проток, жизненоважен канал, който Иран преди това заплаши да затвори.
 
Войната между Израел и групировката "Хамас" парира очакванията, че Саудитска Арабия ще намали или ще се откаже от доброволното ограничение на производството си с 1 млн. барела на ден, посочват анализаторите на банката Citigroup Inc. Според тях нарастват рисковете, че Израел може да атакува Иран.

ОПЕК+ предупреди, че цената на петрола ще продължи да расте

Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчаване на ограниченията в доставките след месеци на тяхно прекъсване от ключови производители като Риад и Русия.
 

Kои са страните с най-скъп и най-евтин бензин в Европа
Dariknews.bg 

Кървавите въоръжени сблъсъци през уикенда идват след месеци на намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран, като доставките на суров петрол от Иран се възстановиха до петгодишен връх с мълчаливата благословия на Америка. При екстремен сценарий Иран може да отмъсти и да се прицели в Ормузкия пролив, ако Ислямската република се окаже притисната в ъгъла. Водният път е от съществено значение за движението на близо 17 милиона барела суров петрол и кондензат всеки ден, отбелязва Блумбърг.
 
"За да има този конфликт трайно и значимо въздействие върху петролните пазари, трябва да има устойчиво намаляване на доставките или транспорта на петрол. Ако западните държави официално свържат иранското разузнаване с атаката на "Хамас", тогава доставките и износът на петрол от Иран са изправени пред непосредствени рискове от спад", отбелязаха анализатори в банката Commonwealth Bank of Australia, цитирани от Ройтерс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg