Въвеждането на еврото няма да увеличи инфлацията, но все пак ще има процеси, които може да доведат до увеличение на цените, заяви заместник-министърът на финансите Йвайло Христов.
 
"Ще има такива процеси, които ще натискат цените нагоре. И някои от тези процеси ще съвпаднат с приемането на еврото. Пример, ако ние бяхме приели еврото на 1 януари миналата година, или ако трябваше да го приемем на 1 януари следващата година, когато се очаква, че може регулираните цени на тока да се променят, да, сигурно нямаше да има сила на земята, която да убеди хората, че двете неща не са свързани. Но те не са", заяви Ивайло Христов.
 
По думите му служебното правителство работи усилено по Плана за приемане на еврото в България. През март тази година правителството създаде органа, който прави плана за приемане на еврото. В момента този план се съгласува в министерствата, в БНБ и в Комисията за финансов надзор.

Правим всичко възможно той да е готов до края на работата на служебното правителството. До 2024 година, когато се очаква да приемем еврото, има много работа за вършене.

Как приемането на еврото ще се отрази на кредитите

Ако до края на тази година не приемем Плана, ще отнемем възможността на редовното правителство да спази датата. Ние не му отнемаме възможността да я отложи, но ако нищо не работим, то няма да може да я спази, заяви Христов.

istock
istock

Безспорно хората с перманентен излишък, които искат да инвестират парите си, не са привлечени от банковите депозити заради намалените и дори някъде отрицателни лихви. Има и други възможности за това, но всичко свързано с криптоиндустрията създава фундаментален риск, каза заместник-министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg