Българите са по-богати от румънците и от жителите на Словакия, показват данни на централната банка на Дания.

Българите имат средно 17.6 хиляди долара като финансови активи, 3.7 хиляди в пасиви, а нетното средно финансово богатство възлиза на 13.9 хиляди. За сравнение в  Словакия  имат съответно с 22.2 хиляди активи, 11.7 хиляди пасиви, и 10.4 хиляди богатство, а в румънците - 12 хиляди активи, 3 хиляди пасиви и 8.9 хиляди богатство.
 
Най-богати са датските семейства, с най-голям запас от парични и пенсионни спестявания, според последните данни на централната банка.
 

На база на глава от населението датчаните разполагат с около 1,3 милиона крони (208 000 щатски долара) във финансови активи, повече от два пъти над средното за ЕС. Това е след изваждането на дълга.

Това поставя Дания на първо място, като Холандия, Швеция, Люксембург и Белгия допълват първите пет, дори когато банките в страната все повече предават загубите от отрицателните лихви на централните банки на спестяващите.
 
Дания държи световния рекорд за отрицателни лихвени проценти, след като централната банка ги наложи за първи път през 2012 г. за контрол на обменния курс.

На челно място в ЕС по разлика в доходите продължава да е България

Камила Поулсен, икономист в Nykredit Wealth Management в Копенхаген, казва, че най-високото класиране в Дания има много общо с решенията, взети преди десетилетия, за въвеждане на програми за пенсионно спестяване, които започват незабавно с постъпването на работа.
 

istock
istock

Датските домакинства държат и друг, по-съмнителен рекорд: те са и сред най-задлъжнелите в Европа, като заемите са предимно под формата на ипотеки. 86% от този дълг е обезпечен, което не е включено в изчисляването на богатството на домакинствата, каза централната банка. Междувременно цените на жилищата са рекордно високи.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg