Минималната работна заплата в Полша ще се повиши с почти 18 процента през януари, заяви премиерът Матеуш Моравецки, само месец преди провеждането на парламентарните изборите в страната. Разходите за живот са на първо място сред тревогите на избирателите в Полша, на които се стреми да отговори обявеното повишаване на минималните трудови възнаграждения, предаде Ройтерс.

След увеличаването на минималната заплата до 4242 злоти (915 евро) на месец от началото на 2024 г., минималните ставки ще бъдат повишени и до 4300 злоти (927 евро) през юли 2024 г. Ако плановете на правителството бъдат осъществени, то това ще доведе до 146-процентов ръст на минималната заплата в Полша, откакто правителството на партия "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г.

Полските власти също така обявиха 60-процентово увеличение на детските надбавки, което ще влезе в сила през януари 2024 г. "Днес на Министерски съвет приехме минимална почасова ставка, която през 2024 г. ще бъде 27,70 злоти (6 евро)", обясни на пресконференция премиерът Моравецки. "По време на правителството на партия "Гражданска платформа" работата за няколко злоти на час беше норма", добави той.

Инфлацията в Полша е била 10,1 на сто през август според експресната оценка на Централната статистическа служба на Полша. Цените достигнаха своя връх през февруари, когато се покачиха с 18,4 на сто на годишна основа. Заплатите в корпоративния сектор, които растат с двуцифрен темп от февруари 2022 г., са се увеличили с 10,4 на сто през юли.

Какви обезщетения за безработица и детски дават в Германия

Румъния също вдига минималната си заплата и още от 1 октомври. Увеличението е с 300 леи (120 лв.). Още едно, ново увеличение, ще има вероятно от 1 януари догодина.

istock

Пенсиите също ще бъдат увеличени с 14 процента от началото на 2023 г.  Специалните пенсии ще бъдат обложени с 20-25 на сто.
Новината за увеличението на пенсиите потвърди по-късно през деня и румънският премиер Марчел Чолаку. Той коментира, че има действащ закон, според който пенсиите се индексират спрямо миналогодишната инфлация. “През 2022 направихме изключение, защото имаше висока инфлация спрямо инфлацията година по-рано. Прави се средногодишната стойност. Никой няма да нарушава законите в Румъния.

Иска ми се, както миналата година, пенсиите да се увеличават различно, на едни може би с 30 процента, на други с или 10 на сто, в зависимост от доходите. Поддържам този подход”, коментира премиерът, цитиран от Диджи24.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg